torek, 14. 8. 2018

Presenetljive arheološke najdbe na Slovenski cesti

Ob tokratnih arheoloških izkopavanjih, ki so se z Gosposvetske ceste premaknile na sosednjo Slovensko cesto, so arheologi naleteli na presenetljivo najdbo: ostanke samostanskega kompleksa bosonogih avguštincev.

Najdba ni bila predvidena, saj so arheologi sprva mislili, da je umeščena bolj pod stavbo in da nanjo ne bodo naleteli, a jih je doletelo prijetno presenečenje. Po območju danes poteka voden ogled, kjer lahko obiskovalci iz prve roke izvedo še več o nedavnem odkritju ostankov samostana.

Kaj so odkrili?

Leta 1786 je bil z dekretom Jožefa II. samostan bosonogih avguštincev razpuščen in s cerkvijo sv. Jožefa vred spremenjen v prvo civilno bolnišnico v Ljubljani. Samostan in cerkev sta bila ob ukinitvi dobro opremljena in sta imela precej inventarja. Ob ukinitvi je bil narejen popis predmetov, ki so bili v dobršni meri prodani na licitaciji. S poslopji vred so nekaj oprave in predmetov prevzeli usmiljeni bratje, ki so obdržali tudi opremo iz zakristije, predmete, ki so jih potrebovali ob bogoslužju ter orgle iz kapele. Paramente in cerkvene dragocenosti je vlada izročila škofiji, ki jih je naprej razdelila župnijskim cerkvam. Knjižnico je dobila Kmetijska družba, oltarji pa niso šli v promet, saj zaradi serijskega ukinjanja samostanov konec 18. stoletja po njih ni bilo velikega povpraševanja. V naslednjem letu so nato postopoma na prvi licitaciji prodali še male in velike orgle, prižnico, nekatere oltarje ter štiri medeninaste svetilke.

Na drugi licitaciji v istem letu pa še veliki zvon, obhajilno mizo, kropilnik in zastore, malo kasneje pa tudi glavni oltar in dva zvonova. Iz navedenega je očitno, da je sekularizacija konec 18. stoletja povzročila precejšnjo škodo slovenski umetnostni dediščini, saj so bili zgoraj omenjeni predmeti in oprema razprodani ter razseljeni po mestu in deželi, nekateri pa so se znašli celo na Dunaju …

(Povzeto po: Lavrič A., 2012, Oprema cerkve in samostana bosonogih avguštincev v Ljubljani. – Acta historiae artis Slovenica 17/2. Samostanska umetnost, str. 21–55.)

Najdbe na Gosposvetski. Foto: M. Lukić, vir: MGML

Arheološke najdbe na Gosposvetski cesti

Že arheološka izkopavanja na Gosposvetski cesti so požela veliko navdušenje. V času arheoloških raziskav si je delo na terenu ogledalo ali se udeležilo javnih vodstev kar 911 obiskovalcev, med njimi vrtci, šole, člani UNI3, arheologi, študentje ter drugi zainteresirani občani in obiskovalci našega mesta. Več o najdbah na Gosposvetski cesti lahko preberete tukaj.