sreda, 27. 11. 2019

Prihaja December 2019 v Ljubljani

Pred nami je najbolj prazničen mesec v letu. Decembrske prireditve bomo začeli v petek, 29. novembra, s prižigom prazničnih luči in odprtjem prazničnega sejma. Pester program v čudovito okrašenem starem mestnem jedru bo meščane in obiskovalce razveseljeval vse do 5. januarja 2020.

Praznične luči bomo tradicionalno prižgali v petek pred prvo adventno nedeljo, torej 29. novembra 2019, ob 17.15 uri. Po kratkem kulturnem programu in nastopu otroškega pevskega zbora bodo obiskovalci na Prešernovem trgu odštevali sekunde do trenutka, ko se bo Ljubljana za dober mesec odela v praznično preobleko.

Ciklus - tema novoletne okrasitve 

Novoletna okrasitev, ki nosi naslov Ciklus, bo retrospektiva dolgoletnega dela njenega izvornega pokojnega avtorja Zmaga Modica, ki je tudi avtor letošnjih skulptur in primarnih enot vsebinskega toka. Za postavitev in njen koncept pa bo poskrbel njegov sin Urban Modic, ki je leta sodeloval s svojim očetom.
Vse ima svoj naravni cikel – vesolje, galaksije, zvezde, atomi, subatomski delci in življenje. Letošnja postavitev bo posvečena tem ciklom in prehodom med načini obstoja, energijo in snovjo, hkrati pa se bo poklonila ciklu zemeljskega življenja njenega izvornega snovalca – Zmaga Modica.
Celotna likovna pripoved okrasitve se bo začela na Prešernovem trgu in bo predstavljala jedro velike galaksije, posamezne zgodbe pa se bodo kot žarki širile s Prešernovega trga, po starem mestnem jedru in ponekod razvejale ali povezovale v strnjeno pripoved. Drevje nabrežij bo opremljeno s čistimi linijami, ponekod povezano tudi čez Ljubljanico, v znak dobrih odnosov ne glede, s katerega brega je kdo.

Praznični sejem vabi

foto

v petek, 29. novembra, odpiramo Praznični sejem, ki tradicionalno postane središče družabnega dogajanja za mesec dni. Na Bregu, Cankarjevem nabrežju, Kongresnem trgu, Prešernovem trgu, Gallusovem nabrežju in Petkovškovem nabrežju bo stalo 50 sejemskih hišk z darilnim programom in gostinsko ponudbo.
Hiške z darilnim programom na Bregu in na Petkovškovem nabrežju bodo odprte od 10. do 22. ure, ob petkih in sobotah pa eno uro dlje. Na božični večer in silvestrovanje bodo odprte do 18. ure.
Gostinske hišice bodo odprte od 10. do 24. ure, z izjemo malih hišic na Bregu, ki se bodo zapirale eno uro prej.
Praznični sejem bo v sklopu Grajskega decembra potekal tudi na dvorišču Ljubljanskega gradu, kjer bosta obiskovalcem na voljo darilna in gostinska ponudba.

Skupaj proti plastičnim vrečkam

foto

V skladu s trajnostno naravnanostjo Ljubljane bodo ponudniki gostinstva tudi letos uporabljali trajnostno embalažo iz papirja, kartona ali lesa oziroma embalažo, ki je biološko razgradljiva. Vsak bo ponujal vsaj eno jed iz nabora Okusov Ljubljane. Mestna občina Ljubljana je letos v sklopu kampanje »Skupaj proti plastičnim vrečkam« k sodelovanju povabila tudi vse najemnike sejemskih hišk, da se odrečejo plastičnim vrečkam in jih nadomestijo s papirnimi oziroma biorazgradljivimi nakupovalnimi vrečkami.

Stalnice decembrskega programa

foto

Tradicionalni del decembrskega programa ostajajo Miklavžev sejem na Prešernovem trgu, Miklavžev sprevod, Čarobni gozd – ustvarjalne delavnice za otoke, nastopi lajnarjev, Božični koncert pred Mestno hišo, pet sprevodov Dedka Mraza s spremstvom, predstave uličnih gledališč, glasbeni program na ljubljanskih trgih in zadnji dan v letu silvestrovanje za otroke na Kongresnem trgu ob 16. uri. Silvestrovanje na prostem bo potekalo na štirih prizoriščih, ob polnoči pa bo mesto razsvetlil 5-minutni ekološki ognjemet z grajskega griča, katerega neto cena je 3.800 evrov.
Izstrelki ognjemeta so v skladu z EU zakonodajo (CE certifikat) in so sestavljeni izključno iz papirja oz. razgradljivih materialov. S tem želimo preprečiti pojav manjših zasebnih ognjemetov, ki so brez certifikatov in tako okolju bolj škodljivi. V primeru megle, povečane oblačnosti ali močnega vetra bo ognjemet zvočni, z nizko letečimi raketami.

Praznične novosti

V Ljubljano bo prispela Ledena kraljica, kraljica vseh pravljičnih bitij. Po mestu bo širila pravljico, njeni ledeni spremljevalci pa bodo navduševali z žonglerskimi, čarovniškimi in akrobatskimi točkami, ki bodo prepričale še najbolj zahtevne gledalce.
Tradicionalne Jaslice iz slame so letos prestavljene na novo lokacijo – na Gallusovo nabrežje. Gre za unikatno in ročno delo amaterskega umetnika Antona Kravanje, katerega posebnost je, da so vse figure v naravni velikosti. Jaslice iz slame si bo mogoče ogledati med 29. novembrom in 5. januarjem.
V tem času bodo tudi na Ljubljanskem gradu na ogled lesene jaslice v naravni velikosti avtorja Mira Rismonda. Lesene jaslice bodo na ogled med 29. novembrom in 6. januarjem.

Glasbeni program

foto

V okviru glasbenega programa se bodo na odrih na Novem trgu, Kongresnem trgu, Mestnem trgu in Trgu francoske revolucije od 14. decembra 2019 do 1. januarja 2020 zvrstili številni slovenski in tuji glasbeni izvajalci: Eva Boto, Fed Horses, Željko Joksimović, Lea Sirk, Vlado Kreslin, KiNG FOO, Tony Cetinski, Parni Valjak, Klapa Rišpet, Kingston, Luka Basi, Neisha, Niet, Big Band Šmarje pri Jelšah, Big Band NOVA in Tinkara Kovač, Mojca Rusjan, Andrej Orel in drugi.

Za sofinanciranje letošnjega decembrskega programa prireditev je namenjenih 113.000 evrov proračunskih sredstev, del stroškov pokrijejo donatorji, del se financiramo iz naslova najemnin za sejemske hišice na prazničnem sejmu.

Ljubljano krasi 9 smrek

Smreka, ki bo letos krasila Prešernov trg, je visoka 18 metrov, težka 4,5 tone in okrašena s približno 10 kilometri luči. Podaril nam jo je meščan iz Bežigrada. Poleg osrednje smreke na Prešernovem trgu bodo v Ljubljani smreke še na Mestnem in Levstikovem trgu, Pod Trančo, pri Figovcu, na Ljubljanskem gradu, v atriju Mestne hiše, na Mali ulici pred Mestnim igriščem in na Slovenski cesti – na križišču s Trdinovo ulico. Skupaj bo torej Ljubljano krasilo 9 smrek.

Sredstva za okrasitev znašajo 220.000 evrov in so zagotovljena preko koncesijske pogodbe za javno gospodarsko službo urejanja javne razsvetljave. Staro mestno jedro bo prepredeno s 50 km prazničnih lučk, nameščenih bo 800 svetlobnih teles in 48 lampijonov, ki so jih izdelali ljubljanski osnovnošolci in bodo krasili drevesa v parku Zvezda.

Brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu

Za obiskovalce decembrskih prireditev bo od 1. decembra 2019 do vključno 1. januarja 2020 omogočeno brezplačno parkiranje na Vodnikovem trgu: od ponedeljka do sobote med 18.30 in 5. uro, ob nedeljah in praznikih pa ves dan do 5. ure naslednjega dne.

Praznični ogledi mesta

Tudi vodeni ogledi mesta imajo v decembru praznično noto. Od 30. novembra 2019 do 5. januarja 2020 bo mogoče doživeti pravljično Ljubljano vsak dan, s pričetkom ob 17. uri iz TIC na Adamič Lundrovem nabrežju 2.
Za popestritev prazničnega vzdušja bodo udeleženci nazdravili s kozarcem čaja ali kuhanega vina in se posladkali z medenjakom.

Skrbimo za varnost

Za varnost v času prazničnih prireditev bodo skrbeli redarji Mestnega redarstva MOL in policisti Policijske uprave Ljubljana, Policijske postaje Center. Obiskovalcem svetujemo, naj se vedejo samozaščitno in pazijo na svoje stvari, saj se tako najlažje izognejo morebitnim krajam.
Decembrske prireditve v Ljubljani obišče izjemno veliko število obiskovalcev, zato prosimo za strpnost v prometu. V središče mesta se odpravite pravočasno in razmislite o najhitrejšem načinu prihoda. Svetujemo parkiranje avtomobila na katerem od P+R parkirišč na obrobju mesta in prevoz do mestnega jedra z mestnimi avtobusi.

 

Preberite tudi: