sreda, 8. 9. 2021

Prihajajo že 13. Bobri

Od 18. septembra do 2. oktobra 2021 bo v Ljubljani potekal že 13. festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri, ki tudi letos prinaša številne brezplačne kulturne prireditve.

Rdeča nit festivala - identiteta

Program bodo tudi tokrat sestavljale gledališke, filmske, glasbene in plesne predstave, vodeni ogledi razstav, delavnice in druge dejavnosti, ki jih za otroke in mlade pripravljajo številne vladne in nevladne ustanove ter posamezniki, ki na področju kulturno-umetnostne vzgoje delujejo v Ljubljani in širše. Letos se bomo spraševali o tem, kaj vse sestavlja posameznikovo identiteto. Kako se ta gradi in kaj vse lahko vpliva nanjo? Kdo in kaj smo? Ali smo lahko vse, kar bi si želeli biti? V kakšnem pogledu da in v kakšnem ne? Ali je posameznikov videz pomemben? Kako na gradnjo naše identitete vplivajo mediji? Preko različnih umetniških zvrsti se bomo srečevali z umetniki in posamezniki različnih poklicev, starosti, izobrazbe, zanimanj, etničnega porekla. Raziskovali bomo, kaj določena identiteta sploh pomeni.

Kako do brezplačnih vstopnic?

Brezplačne vstopnice lahko prevzamete v Prodajni galeriji Slovenskega mladinskega gledališča na Trgu francoske revolucije 5 od ponedeljka do petka od 12. do 17.30 ure, v soboto pa od 10. do 13. ure. 

Za delavnice, razstave in druge vodene dejavnosti vstopnic ne delimo, temveč se je nanje treba prijaviti. Kontaktni podatki so navedeni v katalogu festivala pri vsaki ustanovi, ki jih pripravlja.

Ob obisku posameznih prireditev bo treba upoštevati pogoj PCT in ukrepe za preprečevanje širjenja covida-19, ki bodo takrat v veljavi.

Otvoritev in zaključek festivala

Festival bomo odprli v soboto, 18. septembra, v Slovenskem mladinskem gledališču s koncertom Dobr-bobr Katalena, ki ga bo, kot da slutiti že naslov, pripravila skupina Katalena. Tokrat se nam bo sicer predstavila v nekoliko drugačni zasedbi, saj se bo namesto pevke Vesne Zornik preostalim članom kot gostja pridružila violinistka Jelena Ždrale. Po dveh tednih, v soboto 2. oktobra, se bomo od Bobrov tradicionalno poslovili v Centru urbane kulture Kino Šiška. Zaključna prireditev z naslovom Učenec plesnega modreca bo tokrat plesno obarvana, pripravili pa jo bodo člani Urbane scene Ljubljana. Tako uvodni kot zaključni prireditvi bodo sledile delavnice, ki jih bodo vodili mentorji iz Javnega zavoda Mala ulica in Urbane scene Ljubljana.

zaključna prireditev Bobrov leta 2020 v Kinu Šiška
Spomin na zaključno prireditev Bobrov leta 2020. 

Na letošnjem festivalu bo štiriintrideset producentov pripravilo sto trideset dogodkov, udeležilo se jih bo lahko več kot 9.500 obiskovalcev, potekali bodo 35 prizoriščih.

Program je sestavljen tako iz prireditev, ki si jih je že moč ogledati na rednem programu gledališč oziroma kinodvoran, kakor tudi iz številnih novosti – nekaterih pripravljenih prav za festival. V Kinodvoru bosta na primer premierno predvajana filma Potepanje papirnatega zmaja in Volkovi, krstno izvedbo pa bo doživela predstava Plesnega Teatra Ljubljana Povodni mož Ambrož.

Gostovanja iz tujine

Program bodo tudi tudi tokrat obogatile stvaritve gostov iz drugih držav, tokrat iz Avstrije in Francije. Gostovanje plesne predstave Poveljnik Groove v produkciji Alexa Tescha, mladega vsestranskega plesalca sodobnega plesa, je podprl Avstrijski kulturni forum Ljubljana; predstavo Oh la la, ki je nastala v koprodukciji Hiše otrok in umetnosti, Mestnega lutkovnega gledališča Reka in kolektiva Ma-Théâ iz Centera za otroško ustvarjalnost v Tinqueuxu, pa je delno podprl Francoski inštitut v Sloveniji.
Pester filmski program z odličnimi igranimi in animiranimi filmi za otroke in mlade pripravljajo v Kinodvoru in Slovenski kinoteki, v muzejih, galerijah in ostalih kulturnih kotičkih po Ljubljani pa se bodo odvijale številne delavnice, ki bodo tako ali drugače povezane z osrednjo temo festivala.

Bobrov zemljevid

Poleg kataloga, v katerem so predstavljene vse letošnje dejavnosti in bo letos dostopen zgolj preko spleta, bo festival zopet spremljal delovni zvezek; tokrat bo to Bobrov zemljevid, ki ga pripravljajo v Kinodvoru – programu za otroke in mlade Kinobalon. Zemljevid nas bo popeljal na kulturno pustolovščino, na kateri bomo pobližje spoznali organizacije, ki letos sodelujejo na Bobrih.

Bobrove mlade oči

V projektu Bobrove mlade oči, ki mladim odpira vrata v svet umetnosti, bodo otroci iz dveh ljubljanskih osnovnih šol (OŠ Prežihovega Voranca in OŠ Riharda Jakopiča) sodelovali na nekaterih prireditvah in festival spremljali tudi kot ustvarjalci, novinarji, snemalci reportaž, fotografi itd. Projekt nastaja v sodelovanju s Centrom urbane kulture Kino Šiška (mentorica Lea Culetto) in oddajo RTV Slovenija Infodrom (mentorica Tina Antončič).

Spremljevalni dogodki

Program bodo tudi letos obogatili številni spremljevalni dogodki. Nekaj se jih bo začelo že pred sobotno otvoritvijo festivala.

Od 14. septembra do 14. oktobra bo tako na vrtu Društva slovenskih pisateljev v Ljubljani na Čudežni klopi – zvočni instalaciji mogoče prisluhniti izboru pravljic in zvočnih kolažev za otroke. Na odprtju v torek, 14. septembra, ob 17. uri bo igralec Blaž Šef v živo interpretiral zgodbo Petra Svetine, eno od šestih vsebin za otroke, ki jih v poslušanje ponuja tokratni izbor.
Radijske pravljice in zvočni kolaži so nastali v koprodukciji 3. programa Radia Slovenija – programa Ars z Lutkovnim gledališčem Ljubljana in Anjo Štefan ter s Prešernovim gledališčem Kranj in v okviru projekta B-AIR. Z zvočno instalacijo upravlja pisarna Ljubljane, Unescovega mesta literature, nastala pa je letošnjega junija na pobudo Festivala Fabula.

Naj omenimo še raziskovalni projekt Valerie Wolf Gang Identiteta, ki bo v Mestnem muzeju Ljubljana na ogled od petka, 17. septembra. Nastal je v sodelovanju z ljubljanskimi otroki (OŠ Prežihov Voranc) in študenti Ljubljanske Univerze, finančno pa ga je podprla Univerza v Ljubljani. Umetnica raziskuje, kako na oblikovanje posameznikove identitete vpliva tehnologija. Razmišlja o tem, kako nas tehnologija lahko razčloveči, kako je zmožna vizualno podobo posameznika generirati do te mere, da ji verjame in meje med virtualnostjo in realnostjo ne prepozna več.

Celoten program si lahko ogledate tukaj

 

Preberite tudi: