ponedeljek, 3. 10. 2022

Prinesi male aparate za dober namen

Na Mestni občini Ljubljana se tudi letos pridružujemo dobrodelni akciji zbiranja rabljenih malih aparatov, računalnikov, računalniške opreme ter monitorjev, s katero želimo povečati ozaveščenost na področju ločevanja malih aparatov. Akcija poteka med 1. in 21. oktobrom 2022.

Veliko malih aparatov še vedno konča med mešanimi komunalnimi odpadki ali v napačnem zabojniku za ločeno zbiranje odpadkov, poleg tega pa raziskave kažejo, da je med njimi 2% še delujočih aparatov in dobro je, da jih zajamemo, saj jim tako lahko podaljšamo njihovo uporabno dobo.

Kam prinesti male aparate?

Še delujoče male aparate lahko prinesete:

  • na Center ponovne uporabe na Povšetovi 4: od torka do sobote med 9. in 16. uro
  • na sedež družbe ZEOS, d.o.o. na Šlandrovi 4: od ponedeljka do četrtka med 8. in 16. uro, ob petkih pa med 8. in 13. uro
  • na Radio Ekspres, Stegne 21c: od ponedeljka do petka med 8 in 16. uro

Še delujoče aparate bomo zbirali tudi na dogodku, ki ga ob 5. mednarodnem dnevu e-odpadkov v petek, 14. oktobra 2022, med 9. in 17. uro pripravljamo na Kongresnem trgu. 

Mali aparati na zbirnem centru

Nedelujoče male aparate lahko prinesete v Zbirni center Povšetova na Povšetovi 2 od torka do sobote med 11. in 18. uro, delujočo računalniško opremo pa zbirajo na sedežu Društva Duh Časa - Društvo za trajnostni razvoj (Latinski trg 6, klet dvorane Emporium). Pred oddajo prosimo pokličite na telefonsko številko 068 154 063, več informacij najdete tukaj.  

V akciji sodelujejo tudi osnovnošolci

V akciji zbiranja malih aparatov bodo sodelovali tudi učenci 27 ljubljanskih osnovnih šol, ki se bodo potegovali za 3 glavne nagrade – obisk podpornika akcije Challeta Salleta, ki ob tej priložnosti vsem šolarjem sporoča »Yo, legenda, pridruži se ozaveščevalno - zbiralni akciji Prinesi male aparate in osvoji moj nastop na tvoji šoli! Vzem' si ga lagano in oddaj male aparate in računalnike, ki jih več ne rabiš, na primerna zbirna mesta. Pri tem ti lahko pomagajo starši, sorodniki, prijatelji in vsi zaposleni na šoli. Srečno in upam, da se vidimo!«

V akciji želimo zbrati vsaj 300 še delujočih računalnikov in spodbuditi vsakega učenca iz sodelujočih osnovnih šol, da prinese od doma vsaj en mali aparat. Društvo Duh časa bo poskrbelo za to, da bodo odšli vsi zbrani še delujoči računalniki varno v roke novim lastnikom, ki si jih sami težje privoščijo, Center ponovne uporabe Ljubljana bo postavil na police vse ostale še delujoče male aparate, nedelujoča oprema pa bo odšla v reciklažne obrate.

Akcijo organizira družba ZEOS, d.o.o. skupaj z Mestno občino Ljubljana, JP VOKA SNAGA d.o.o., Centrom ponovne uporabe Ljubljana, Radiem Ekspres in Društvom Duh časa, častni pokrovitelj je župan Zoran Janković.

 

Preberite tudi: