četrtek, 1. 12. 2022

Pripnimo si rdečo pentljo

1. decembra obeležujemo svetovni dan boja proti aidsu. Na ta dan si simbolno pripnemo rdečo pentljo.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti okuženi prebivalec s HIV v Evropi, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Po oceni je v Sloveniji približno 900 oseb s HIV, med njimi približno desetina za svojo okužbo ne ve. Pri učinkovitem zdravljenju je virus nezaznaven v krvi, zato zdravljeni ne morejo okužiti drugih ljudi. Izjemno pomembno je tako ozaveščanje in vzpodbujanje testiranja oseb, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV. Najbolj učinkoviti člen za zajezitev širjenja virusa HIV je namreč ta, da se posameznik zgodaj testira in takoj začne z zdravljenjem. S tem se posamezniku_ci omogoča kakovostno življenje, hkrati pa se pri posamezniku_ci zavre razmnoževanje virusa do nezaznavnosti in tako oseba ni več kužna.

Sofinanciranje preventivnih programov ter programov pomoči

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena ozaveščanja splošne javnosti, testiranja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja AIDSa. V ta namen že vrsto let sofinanciramo izvajanje programov nevladnih organizacij, s pomočjo katerih je mogoče ne le zgodnje odkrivanje okuženih, ampak tudi zmanjševanje stigmatizacije družbe do okuženih, obolelih in ranljivih skupin ter preventiva.
Programi tako nudijo preventivne aktivnosti ter pomoč in svetovanje ob zaznani okužbi.

Anonimno testiranje

Anonimno testiranje s svetovanjem je za imetnike zdravstvenega zavarovanja brezplačno omogočeno pri vsaki izbrani osebni zdravnici_ku splošne medicine ter na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Brezplačno testiranje opravljajo tudi na DIC Legebitra. Samoplačniško pa testiranje poteka na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.