petek, 20. 1. 2006

PRIREDITEV OB GOSTOVANJU OLIMPIJSKEGA OGNJA ZIMSKIH OLIMPIJSKIH IGER »TORINO 2006« V SLOVENIJI

Županja MOL Danica Simšič je na Prešernovem trgu pozdravila na prireditvi ob gostovanju olimpijskega ognja ZOI Torino 2006 v Sloveniji.

Ogenj je iz Nove Gorice v Ljubljano prispel s posebnim konvojem ob 12.00 uri. Pred Prešernov spomenik je plamenico prinesla Katja Koren, bronasta olimpijska slalomistka, in jo predala jadralcu Vasiliju Žbogarju, ki jo je nato ponesel proti Tivoliju.

 

 

Olimpijski ogenj je v Slovenijo pripotoval po 22 letih. Takrat jo je obiskal pred ZOI leta 1984 v Sarajevu, letos pa prvič v zgodovini samostojne Slovenije. Posebna pozornost poti olimpijskega ognja po Sloveniji je bila namenjena mladim, predvsem osnovnošolcem, ki so se ob tej priložnosti seznanili z olimpijskimi vrednotami, idejami in širšimi cilji olimpizma. Zato so v projekt vključili 20 ljubljanskih osnovnih šol, ki so pomagale pri oblikovanju programa, njihovi učenci pa so tudi aktivno spremljali ogenj. Učenci osnovnih šol so tudi sodelovali na natečajih za izbor najboljše risbe, fotografije in pesmi na temo »Šport in um«. Diplome Mednarodnega olimpijskega komiteja ter priznanja Slovenske olimpijske akademije so zmagovalci nacionalnega dela natečaja prejeli na slovesnosti na Prešernovem trgu.

  

 

Olimpijske igre v Torinu se začnejo 10. februarja in se končajo 26. februarja.