petek, 18. 12. 2009

»Prižiganje svečnika hanukija«

V petek, 18.12.2009, je ob 15.uri na ploščadi Trga Ajdovščina (pri gostilni Figovec) potekalo javno prižiganje svečnika hanukija v sklopu praznovanja judovskega praznika luči Hanuka.

Namen dogodka je praznovanje judovskega praznika luči Hanuka in seznanjanje javnosti z judovsko kulturo, tradicijo ter prisotnost judovske skupnosti v Sloveniji.

Hanuka, imenovana tudi praznik luči, je judovski praznik, ki obuja spomin na obnovo in ponovno vzpostavitev delovanja jeruzalemskega templja v 4. stoletju pr. n. št. Po izpričani legendi naj bi bilo zalog oljčnega olja, ki je bil nujna sestavina za pravilno opravljanje bogoslužja v templju, dovolj le za en dan. Kot po čudežu pa je olje zadostovalo za celih osem dni, ravno dovolj dolgo, da je bilo moč pripeljati nove zaloge. Zato hanuka traja osem dni in dandanes Judje po vsem svetu obujajo spomin na ta čudež tako, da vsak večer prižgejo dodatno svečko na posebnem deveteroramnem svečniku, imenovanem hanukija ali hanuka menora.

Prižiganje svečnika hanukija poteka v organizaciji Društva za judovsko kulturo Isserlein, s podporo Veleposlaništva države Izrael in v sodelovanju z Judovsko skupnostjo Slovenije.