petek, 30. 11. 2018

Projekt RogLab nagrajen na konferenci EUROCITIES

V Edinburghu na Škotskem so 29. novembra 2018 v okviru letne konference EUROCITIES podelili nagrade za izjemne dosežke na področju aktivnosti, ki izboljšujejo kakovost življenja meščanov.

V kategoriji Inovativnost je nagrado prejel naš projekt RogLab – kreativno in inovativno središče.

V finalnem izboru sta bila poleg Ljubljane še Düsseldorf in Strasbourg.

edinburgh

Projekt RogLab naslavlja tovarno Rog, nekdaj pomembno industrijsko središče, ki se bo prelevila v sodoben ustvarjalni prostor.

RogLab je prvi korak: majhno kreativno stičišče, polno opreme za hitro prototipiranje, ki smo ga ustanovili v Mestni občini Ljubljana. Skupaj s 40 lokalnimi in mednarodnimi partnerji oblikovalcem, umetnikom in podjetnikom nudimo opremo in tehnično pomoč pri izvedbi inovativnih zamisli. Mnogi med njimi se osredotočajo na izzive, ki jih prinaša življenje v urbanem okolju, in na pereče družbene probleme.

V šestih letih obstoja je RogLab gostil že več kot 4500 posameznih uporabnikov, med njimi 70 % žensk, v njegov izobraževalni program pa je letno vključenih več kot 200 otrok.
S pomočjo RogLaba v malem merilu preizkušamo načine dela, ki bi lahko postali osrednji del bodoče revitalizirane tovarne Rog. Ta bo tako z inovativnostjo in izvirnostjo ponovno služila ustvarjalnemu, podjetniškemu duhu Ljubljane.

"Nagrada EUROCITIES je priznanje številnim ljudem, ki so sodelovali pri nastanku, razvoju in današnjem življenju RogLaba. RogLab je model povezovalne organizacije, ki poskuša odgovoriti na potrebe ustvarjalcev, ki se soočajo z izzivi globalizacije, digitalizacije in skokovitega tehnološkega razvoja. Je medisciplinarni prostor, kjer se v skupnih projektih lahko srečajo stripovski avtorji in elektroiženirji, modne kreatorke in gibalno ovirani novopečeni modni navdušenci, otroci in urbani planerji, kleklarice in milenijci," je povedala vodja RogLaba Meta Štular.

To je že druga nagrada organizacije EUROCITIES za naše mesto, saj smo leta 2013 za projekt "Zagotavljanje varnosti in enakih možnosti v prometu za otroke in osebe z oviranostmi" prejeli nagrado v kategoriji Pametno bivanje.

Letna konferenca organizacije EUROCITIES

Mrežo mest EUROCITIES so leta 1986 ustanovili župani šestih velikih evropskih mest – Barcelone, Birminghama, Frankfurta, Lyona, Milana in Rotterdama – danes pa je vanjo vključenih več kot 130 največjih evropskih mest ter 40 partnerskih mest, v katerih živi 130 milijonov ljudi. Ljubljana je članica mreže od leta 1995, od leta 2015 pa tudi članica Izvršnega odbora.

Novembra lani smo letno konferenco organizirali v Ljubljani. Osrednja tema konference je bilo krožno gospodarstvo, udeležilo pa se je je več kot 600 delegatov iz 120 evropskih mest, med katerimi je bilo kar 60 županov in podžupanov.

Več o lanskem dogodku v Ljubljani preberite tukaj.