petek, 13. 9. 2019

Projekt Zunaj: izpeljali smo še štiri akcije

V začetku septembra smo izvedli kar štiri akcije projekta Zunaj, in sicer v Zadobrovi, na Prulah, v Zgornji Šiški in na Vrtači.

Tretja akcija

Zagrizeni ljubitelji in ljubiteljice kolesarjenja so si v Zadobrovi naredili nov gozdni pumptrack. Pravijo, da vsakodnevna gneča na novem pumptracku dokazuje, da je takih in podobnih površin v soseski premalo.

zadobrova

Pobudnik akcije Jure Klemenčič: »Ob glavno pešpot skozi gozdiček smo nasuli pas zemlje. Zemljo smo premetali na kupčke in jih razpotegnili v lepe zvezne valove, kakršni so primerni za "pumpanje" s kolesom. Sodelovalo nas je nekaj več kot deset odraslih, obkroženih z vsaj še enkrat toliko otroci iz soseske. Še preden smo zaključili, so na novem gozdnem pumptracku že zavladali otroci na kolesih, ki smo jih bili seveda zelo veseli, saj so odlično opravili nalogo valjanja vozne površine. Pumptrack sproti vzdržujemo, tako da odpravljamo deformacije in urejamo drenažo. Nova ureditev je zelo priljubljena, občasno je prava gneča, kar kaže na pomanjkanje takšnih in podobnih objektov v soseski.«

Četrta akcija

Prebivalci Prijateljeve ulice so se na Zunaj prijavili zato, da uredijo okolico blokov in zgladijo spore, ki so nastali med prenovo fasade. Pravijo, da jim je uspelo oboje!

prijateljeva

Sopobudnica akcije Melita Amand: »Akcija je trajala celo soboto in se zaključila s piknikom. Ker dela niso bila čisto končana, smo akcijo potegnili še na nedeljo in imeli še en piknik. Kar sproti smo si dodajali nove naloge – tako smo že v temi betonirali nepretočni odtok, reciklirali smo odpadno rešetko in naredili zaščito proti glodalcem…Nekaj stvari nam je ostalo še za naslednje vikende in plan je, da se tudi vzdrževanje okolice bloka od sedaj naprej izvaja brez zunanjih izvajalcev. Ugotovili smo namreč, da kar nekaj prebivalcev uživa v skrbi za rastline. Nad novimi klopcami smo navdušeni, ko pa bo zrastla še na novo posejana trava, bo okolica neprepoznavna!"

Peta akcija

V Zgornji Šiški je kino na prostem uspel kljub temu, da je deževalo. Gledalci so s klopi, stolov in iz lastnih balkonov gledali filme, arhivske posnetke in intervjuje, ki so sestavljali zgodbo o njihovi lastni soseski.

siska

Pobudnici akcije Barbara Svetek in Maja Žiberna: »Organizirali sva brezplačni filmski večer na prostem v stanovanjski soseski 6 v Zgornji Šiški. Zdelo se nama je pomembno, da je program tako ali drugače vezan na lokacijo, tako da sva se odločili za 3 kratke filme v produkciji AGRFTja, večer pa smo začeli s kolažem arhivskega materiala iz te soseske. Če želimo živeti v prijetnem okolju in dosegati spremembe, se moramo povezovati med sabo. Glede na res odličen odziv občinstva - kljub slabem vremenu je prišlo več kot 200 ljudi - sklepava, da ljudje delijo najino mnenje. Največja nagrada je bilo vprašanje mnogih, ki jih je že tisti večer, pa tudi kasneje zanimalo: 'Kdaj bo spet?'«

Šesta akcija

Na zelenici med bloki na Vrtači ni otroškega igrišča. Od zdaj naprej si ga lahko otroci pripeljejo kar sami!

vrtača

Pobudnika akcije Tina Semolič in Rok Avsec: »Na Vrtači je na voljo veliko zelenih površin, a jih otroci zelo malo uporabljajo. Z Igrovozom - premičnim vozičkom z igračami, ki si ga otroci lahko pripeljejo na dvorišče - sva želela na novo vzpostaviti prostor za igro. Na prvem srečanju so otroci sestavili in pobarvali voziček in nekaj uličnih pripomočkov. Obe nadaljnji srečanji sta bili namenjeni ustvarjanju in uličnim igram, preko katerih smo se starši in otroci iz Vrtače med seboj spoznavali in družili. Ustvarjali smo pripomočke za napihovanje milnatih mehurčkov, se igrali igre z žogo, s kolebnico, risali s kredami in skrivali ter iskali zaklad. Poznanstva so stkana in idej ter volje je dovolj za nadaljnja druženja in igro.«

Projekt Zunaj sofinanciramo v Mestni občini Ljubljana in pripravljamo skupaj z IPoP – Inštitutom za politike prostora ter KD ProstoRožem.

V sklopu projekta Zunaj pomagamo uresničevati majhne lokalne akcije v Ljubljani

Prebivalke in prebivalci v svoji okolici pogosto opazijo majhne stvari, ki bi jih želeli spremeniti, da bo njihova soseska še bolj prijetna in po njihovi meri. S projektom pomagamo pri uresničevanju teh idej in spodbujamo povezovanje med prebivalkami in prebivalci v soseskah. Predvsem pa želimo, da več časa preživijo zunaj, na prostem.

10 zmagovalnih akcij projekta Zunaj

  • Krakovski kotiček (Krakovo): nadgraditev že obstoječega kotička za druženje
  • Gozdni pump track (Zadobrova): nov kolesarski park zraven OŠ Zadobrova
  • Terasa v gozdu (Šiška): ureditev vznožja Rožnika za prebivalce na Vodnikovi
  • Ana Ziherlova vabi v kino na prostem (Šiška): organizacija filmskega večera med bloki na Ulici Ane Ziherlove
  • Igrovoz (Vrtača): premični voziček z otroškimi igračami, ki bo na voljo vsem lokalnim otrokom za igro na prostem
  • Spet prijatelja (Prule): udarniška delovna akcija in piknik za “sprte” sosede
  • Plaža za Šiškarje (Šiška): postavitev kotička za dijake Gimnazije Šiške in lokalne prebivalce
  • Oživitev podhoda na Tobačni ulici (Tobačna): ureditev spregledanega pohoda v Tobačna mestu (že uresničeno)
  • Rdeča klop (Center, Maistrov spomenik): preureditev betonskega korita za rože v klopco za čakajoče na avtobus
  • Shajališče Ezl Ek (Novo Polje): ureditev gozdička za shajanje lokalnih prebivalcev (že uresničeno)

 

Preberite tudi: