ponedeljek, 21. 12. 2009

Prototipni hibridni avtobus

Javno podjetje Ljubljanski potniški promet je v četrtek, 17. decembra 2009, na tritedenski preizkus prevzelo prototipni hibridni avtobus proizvajalca MAN.

Avtobus bo na progi redne linije številka 2 vozil brezplačno, in sicer med ponedeljkom, 21. 12. 2009, ter petkom, 8. 1. 2010.

Natančen razpored vožnje (med 5. in 18. uro):

  • od ponedeljka, 21. decembra, do četrtka, 24. decembra 2009;
  • od ponedeljka, 28. decembra, do srede, 30. decembra 2009;
  • od ponedeljka, 4. januarja, do petka, 8. januarja 2010.

Prav tako vas vabimo na predstavitev omenjenega hibridnega avtobusa, ki bo v torek, 22. decembra 2009, ob 12.30 na osrednji ljubljanski tržnici (pri Zmajskem mostu). Pridružil se nam bo tudi župan Zoran Janković. Predstavniki podjetij LPP in MAN pa bodo na voljo za dodatne informacije.

Preizkušnja hibridnih avtobusov poteka v sklopu projekta CIVITAS ELAN, ki si prizadeva za razvoj trajnostnega, čistejšega in energetsko varčnejšega transportnega sistema v petih evropskih mestih. LPP bo v navedenem obdobju s preverjanjem voznih lastnosti avtobusa, emisij, hrupa in porabe goriva na preizkuševalni stezi in na ljubljanskih cestah ugotavljal, kako bi lahko uvedba tovrstnih javnih prevoznih sredstev pripomogla k dvigu kakovosti življenja v Ljubljani.

Za hibridnim avtobusom, ki bo obratoval na redni avtobusni progi številka 2, bo vozil tudi klasični dizelski avtobus, tako da bodo lahko strokovnjaki v praksi primerjali rezultate obeh tipov. Pri hibridnem vozilu pričakujejo približno dvajset odstotkov manjšo porabo goriva in manj škodljivih izpustov v primerjavi s tistim, ki deluje izključno na dizelski pogon. LPP upa, da bo hibridni avtobus izpolnil pričakovanja, tako z ekonomskega kot okoljevarstvenega vidika.

Vljudno vabljeni!

Odsek za razvojne projekte MOL