ponedeljek, 28. 1. 2019

Prvi v Evropi omogočamo brezplačno izposojo električnih priklopov za invalidski voziček

V Ljubljani izvajamo številne ukrepe, s katerimi omogočamo dostopnost osebam z oviranostmi. Med inovativnimi ukrepi je tudi novost v Slovenskem turistično-informacijskem centru STIC na Krekovem trgu, kjer omogočamo brezplačno izposojo dveh električnih priklopov za invalidski voziček. STIC je tako postal prvi turistično-informacijski center v Evropi, ki to omogoča.

Pomembno vlogo pri načrtovanju turizma v mestih ima mobilnost in potreba po dostopnosti za vse. Vsak turist želi prijetno in varno izkušnjo, kar želimo omogočiti tudi osebam z oviranostmi.

Električni priklop SPEED3X osebam na invalidskem vozičku omogoča lažje in hitrejše gibanje ter premagovanje daljših razdalj. Enostavno se pripne na voziček, povezovalni element pa ima nastavljivo višino in širino, zato je primeren za praktično vsak invalidski voziček brez posebnega prilagajanja. Z enim polnjenjem baterije ima doseg do 40 km, kar omogoča osebam na invalidskem vozičku, da se na potepu po mestu pridružijo prijateljem in svojcem s kolesom ali peš. Uporabnik mora za izposojo predložiti le osebni dokument in kavcijo, ki mu jo ob vračilu nepoškodovanega priklopa v celoti vrnemo.

To je le eden izmed številnih ukrepov, s katerimi v Ljubljani omogočamo dostopnost osebam z oviranostmi na področju zagotavljanja dostopnosti grajenega okolja, javnega prevoza, informacij, storitev in programov. Več o njih najdete tukaj.