sreda, 25. 4. 2018

Pusti se zapeljati: električni vlakec Urban

V Ljubljani spet vozi električni turistični vlakec Urban. Okolju prijazno vozilo brez škodljivih izpustov vozi po krožni poti, ki vključuje 10 postajališč. Vlakec vozi po voznem redu, prva vožnja je vsak dan ob 9.30, zadnja pa ob 20. uri.


Drugačen pogled na Ljubljano

Turistični vlakec Urban ima na svoji poti deset postaj: Mestna hiša, Ljubljanski grad, Špica/Botanični vrt, Trnovski pristan, Plečnikova hiša, Križanke, Kongresni trg, Parlament, Opera in Ajdovščina. Potnikom je na vlakcu na voljo slikovni prikaz največjih znamenitosti Ljubljane, ki jih predstavi zvočni vodnik v devetih jezikih: slovenščini, angleščini, nemščini, italijanščini, hrvaščini, francoščini, španščini, ruščini in kitajščini.

Na krožni vožnji ves dan

Vlakec bo potnikom na voljo vse dni v tednu, vsakih 90 minut. Na prvo vožnjo se bo odpravil ob 9.30 uri iz postajališča Mestna hiša na Stritarjevi ulici, na zadnjo pa ob 20. uri. Dolžina krožne poti je 9 km. Vozovnice za krožno vožnjo lahko potniki kupijo pri vozniku, v Turistično informativnem centru Turizma Ljubljana, na Potniški blagajni LPP na Bavarskem dvoru ali preko spleta. Cena vozovnice za otroke je 4 EUR, za odrasle pa 8 EUR. Za otroke do dopolnjenega 3. leta je vožnja brezplačna. Skupine s 15 potniki in več bodo imele 25 % popust. Vozovnica bo veljavna cel dan. Potniki bodo lahko na vlakec vstopili ali izstopili na katerikoli postaji.

Zadovoljni potniki na brezplacni vozni Foto Simon Skafar

Okolju prijazno vozilo

Kompozicija vlakca je sestavljena iz vlečnega vozila, »lokomotive«, in dveh vagonov. En vagon ima 28 sedežev, ki so razporejeni v 7 vrstah s 4 sedeži, drug vagon pa ima 24 sedežev, razporejenih v 6 vrstah s 4 sedeži in pros­tor za voziček za gibalno ovirane osebe. Vsi potniki sedijo v smeri vožnje.

Vlečno vozilo je narejeno na osnovi terenskega vozila Toyota Landcruiser in ima stalni štirikolesni pogon (4 x 4) z zaporo diferenciala in reduktorjem. Vozilo poganja sinhronski elektromotor moči 110 kW, ki omogoča tudi rekuperacijo energije pri zaviranju vlakca ali pri vožnji po klancu navzdol. Energija za pogon elektromotorja je shranjena v litij-železo-fosfatni bateriji (Li Fe PO4) kapacitete 72,5 kWh. Ta kapaciteta omogoča vlakcu doseg do 200 km in premagovanje klancev z naklonom do 24 %.

Po postopku javnega naročila je bila za dobavo vozila izbrana družba Setekar d.o.o. iz Celja, ki je za 415.200 evrov brez DDV ponudila vozilo nemškega proizvajalca Sightseeing Trains Rügen GmbH.

Delno spremenjena trasa

Zaradi zapore na Gosposvetski cesti in Dalmatinovi ulici, bo vlakec do zaključka del vozil po spremenjeni trasi. Namesto mimo postajališča Ajdovščina bo krog zaključil na Čopovi ulici in nato preko Tromostovja do začetne postaje.

Brezplačne vožnje

Danes, 25. aprila 2018, so vse vožnja z vlakcem brezplačne. Peter Horvat, direktor Ljubljanskega potniškega prometa, je ob otvoritveni vožnji povedal: »Vesel sem, ko danes gledam potnike. Izstopajo zadovoljni in to je za našo celotno ekipo najlepša nagrada. Hvala vsem sodelujočim pri projektu za predanost in tvorno sodelovanje. Vsem potnikom pa seveda želim prijetno vožnjo.«