sreda, 13. 2. 2019

Pusti se zapeLJati: Na informativne dneve

V petek in soboto, 15. in 16. februarja 2018, bodo informativni dnevi. Bodoče dijake in študente vabimo, da se do želenih srednjih šol oziroma fakultet zapeljejo z mestnimi avtobusi.

Z mestnimi avtobusi do cilja

Mestni avtobusi bodo vozili po rednih voznih redih. Na izbranih linijah, kjer pričakujemo več potnikov, pa bomo v tem času v promet namesto enojnih vključili zgibne avtobuse.

Bodočim dijakom in študentom svetujemo, da še pred prihodom v Ljubljano preverijo informacije na spletni stran www.lpp.si in si tako olajšajo potovanje po Ljubljani. Na spletni strani med drugim najdete shemo linij mestnih avtobusov z vrisanimi izobraževalnimi ustanovami, shemo območij in vozne rede.

Informacije o potovanju po Ljubljani tudi v brošuri

Informacije o mestnih avtobusih najdete tudi v brošuri, ki jo bodo v petek med 9. in 15. uro ter v soboto med 9. in 11. uro delili informatorji ŠOU v Ljubljani. Vanjo so vključeni tudi vozni red avtobusov ter zemljevid voznih linij Ljubljanskega potniškega prometa z izobraževalnimi ustanovami v mreži linij.

Brošure bodo informatorji delili na info točkah na glavni železniški postaji, na postajališčih mestnih avtobusov Bavarski dvor, Aškerčeva, Kardeljeva ploščad in Večna pot.

Informacije o tem, s katerim avtobusom je potrebno potovati bodo potnikom na postajališčih posredovali tudi vozniki avtobusov.

Na avtobus z urbano

Urbanomat
Urbano lahko kupite in napolnite na urbanomatih

Za vožnjo z mestnimi avtobusi potrebujete kartico urbana. Kupite jo lahko na vseh zeleno obarvanih urbanomatih na postajališčih mestnih avtobusov, v vseh trafikah, na Potniškem centru LPP (Slovenska 56, na Bavarskem dvoru, v centru Ljubljane), v izbranih Mercatorjih in Intersparih, na Avtobusni postaji Ljubljana, v izbranih poslovalnicah Pošte Slovenija ter na izbranih bencinskih črpalkah Petrol.

Prazna vrednostna kartica urbana rumene barve stane 2 evra, nanjo lahko naložite do 50 evrov. Ena vožnja z avtobusom stane 1,2 evra (eno območje) in vključuje prestopanje v roku 90 min.

Vožnjo lahko plačate tudi z Moneto ali z mobilno aplikacijo Urbana, ki služi kot virtualna vrednostna kartica Urbana.

Zapeljite s z BicikLJem

Bicikelj

Za pot do želene šole oziroma fakultete lahko izberete tudi kolo iz samopostrežnega sistema izposoje BicikeLJ.

Po Ljubljani je postavljenih 59 postaj BicikLJa, na katerih je na voljo skupaj 590 koles. Prva ura uporabe kolesa je brezplačna, kar je med uporabniki zelo dobro sprejeto, saj je takšnih brezplačnih potovanj kar 98 odstotkov.

Podrobnosti o tem, kako si izposoditi BicikeLJ, najdete tukaj.

Parkiranje v Ljubljani

P+R Dolgi most

Udeležencem informativnih dni v petek priporočamo parkiranje na parkiriščih P+R, predvsem Barje, Ježica, Studenec in Stožice, saj je parkirišče na Dolgem mostu polno zasedeno že z vsakodnevnimi uporabniki.

V soboto vam priporočamo parkiranje na parkiriščih P+R, parkiriščih v okolici Žal ter na parkirišču Tivoli, saj je tam parkiranje ob sobotah brezplačno.

Podrobnejše informacije o parkiriščih in parkirninah so objavljene tukaj.

Na vseh P+R parkiriščih stojijo Urbanomati, na katerih lahko kupite kartico Urbana, ki jo potrebujete za vožnjo z mestnimi avtobusi.

Načrtujte svojo pot

Svoje poti po Ljubljani lahko načrtujete s pomočjo klepetalnega robota (chatbota) Ljubo iz Ljubljane in ki deluje znotraj Facebook aplikacije Messenger. Ljubo iz Ljubljane vam bo na enostaven in hiter način postregel z informacijami o dogajanju v Ljubljani na različnih področjih, tudi o prihodih in odhodih mestnih avtobusov, prostih postajah BicikLJa, prostih javnih parkirnih mestih in podobno.

Vse aktualne prometne informacije v Ljubljani so zbrane na spletnem portalu PromInfo. To je odličen pripomoček za načrtovanje poti vnaprej, saj izveste vse o dogajanju v prometu, od zapor cest, prihodov avtobusov do prostih bicikLJev in parkirnih mestih.

Splošne informacije in nasvete o učinkovitem premikanju po mestu najdete tudi v rubriki Učinkovito po mestu

Kampanja Pusti se zapeLJati

pusti Se Zapeljati

V Ljubljani smo zavezani k trajnostnemu razvoju mesta, zato smo med drugim zasnovali dolgoročno komunikacijsko kampanjo spodbujanja in osveščanja o trajnostni mobilnosti v Ljubljani Pusti se zapeLJati, s katero meščane in obiskovalce Ljubljane nagovarjamo, naj za premikanje po mestu uporabljajo hojo, kolo, javni prevoz ali kateri drug okolju prijazen način mobilnosti.