torek, 12. 6. 2012

Razstava Črtomirja Freliha

V Galeriji Kresija bo do sobote, 28. julija 2012, na ogled razstava Črtomirja Freliha »Natura Morta«.

Črtomir Frelih se je rodil 20. avgusta 1960 na Nomenju v Bohinju. Na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost je diplomiral leta 1985, na Oddelku za grafiko pri profesorju Zvestu Apolloniju. Na področju grafične tehnologije je razvil in uveljavil nekatere nove postopke kolagrafije. Redno se udeležuje pomembnih mednarodnih selekcioniranih razstav risbe in grafike. Do sedaj je imel preko 70 samostojnih razstav, sodeloval je na 240 skupinskih razstavah doma in v tujini.

Piktoralno naslikani šopki ali zgolj posamezne cvetlice, zataknjene v različne posode, morda učinkujejo nenavadno v umetnikovi bolj poznani ikonografiji kristofomorfnih likov, arhaičnih znakov in metafizično občutenega, monokromno upodobljenega prostora slike. Vanje vpisuje svoje vtise in razpoloženja, tudi drobne domislice in uganke, s katerimi se v slogu davnih stavbarjev in podobarjev skrivnostno podpisuje, obenem pa mu daje motiv številne možnosti, da preizkuša določena teoretična spoznanja, eksperimentira z razkošnejšo paleto barv od običajne, predvsem pa se lahko razživi njegova skicozna risba.

Čeprav so podobe z motivom cvetlic sprva sramežljivo ostajale v ateljeju in pri zasebnih zbirateljih, danes ta tematski sklop že zavzema pomembno mesto tudi znotraj za Freliha reprezentančnega opusa.

Razstavo je v torek, 12. junija 2012, ob 19. uri odprla mestna svetnica prof. dr. Milena Mileva Blažić.

Vljudno vabljeni na ogled razstave.