sreda, 2. 6. 2010

Razstava “Gasilstvo v Ljubljani od Emone do danes"

Razstava ob 140. obletnici gasilskega društva Ljubljana mesto bo v Zgodovinskem atriju Mestne hiše na ogled do petka, 2. julija 2010.

Razstava kronološko prikazuje gasilsko službo v času starega Rima (Emone) in srednjeveški Ljubljani. Omenjeni so večji požari v Ljubljani pred letom 1870, predstavljena pa je tudi ustanovitev prvega društva v Ljubljani in delovanje Gasilskega društva Ljubljana mesto v vsej njegovi 140 letni zgodovini. Gasilska brigada Ljubljana in Reševalna postaja Ljubljana sta obe izšli iz prostovoljnega gasilskega društva leta 1922.

Od dokumentov so na oči javnosti postavljene prve originalne knjige Gasilskega društva Ljubljana (matična knjiga, knjiga zapisnikov in knjiga požarnih poročil). Prikazan je del gasilske opreme in orodja ter več gasilskih črpalk in brizgalk na vozovih. Nekatere so ohranjene v Ljubljani, večji del tehnike pa je izposojen iz drugih koncev države, saj se je velika večina opreme med II. svetovno vojno izgubila, oz. je bila uničena.

Razstavo "Gasilstvo v Ljubljani od Emone do danes" so pripravili člani Gasilskega društva Ljubljana mesto ob 140 letnici društva in ob 140 letnici organiziranega gasilstva v Ljubljani.

Razstavo je v torek, 1. junija 2010, odprl podžupan Jani Möderndorfer.