petek, 20. 8. 2010

Razstava Kayart v središču Ljubljane

V okviru septembrskega Svetovnega prvenstva v kajak kanu slalomu na divjih vodah v Tacnu že potekajo prve spremljevalne dejavnosti.

V četrtek, 19. avgusta 2010, se je v Ljubljani uradno odprla razstava Kayart znanega španskega umetnika Armengola Tolse Badie, ki je upodobil kajake v različnih oblikah. S pomočjo slovenskega umetnika Zmaga Modica sta 15 eksponatov razporedila po Ljubljani, kjer bodo ves čas pred in med svetovnim prvenstvom opozarjali, da se v Ljubljani merijo najboljši svetovni kajakaši in kanuisti.

Armaengol Tolsa Badia je do zanimive ideje upodobitve kajakov prišel ob reki domače hiše, kjer je velikokrat spremljal treninge kajakašev in so se mu zdeli zelo zanimivi.»Celotna izdelava kajaka, od ideje do same izvedbe, traja vrsto let. Ko enkrat dobim idejo, potem je kajak ponavadi preoblikovan v pol leta«. Kritiki velikokrat opisujejo njegovo delo kot vizualno poezijo, kjer se igra z oblikami.

Oko, čevelj, dirkalni avtomobil, sendvič, bobni – to so samo nekateri eksponati, bodo krasili Ljubljano mesec dni. Eksponate so v preteklih letih selili po španskih mestih, povezanih s kajakaškim športom, pred Slovenijo pa so bili od tujih držav razstavljeni le še na Nizozemskem. Drugo leto bodo gostovali tudi na svetovnem prvenstvu v kajaku v Londonu. »Mesto Ljubljana mi je zelo všeč, prav tako sem navdušen nad sodelovanjem z Zmagom Modicem, ki je kajake resnično dobro umestil v samo mestno središče,« je ob koncu sodelovanje s priznanim slovenskim umetnikom opisal Tolsa Badia.

»Bistvena je postavitev, ki ima idejo, tako da smo pri fasadi cerkve na Prešernovem trgu razstavili eksponat v obliki očesa, ker imamo oko tudi na fasadi cerkve. Pri Prešernovem trgu smo razstavili ustnice, kar je lahko asociacija na Prešernovo poezijo, riba visi nad Ljubljanico. Na Stritarjevni ulici visijo čevelj, piščal in pero, v Mestni hiši pa si lahko ogledate še kruh, bobne, avtomobil Ferrari, školjko in druge zanimive oblike,« je razložil Modic umestitev kajakov v ljubljanski prostor.

»Meni osebno so seveda všeč vsi, kot da bi bili moji otroki, morda za malenkost izstopajo bobni, ki so resnično atraktivni eksponat« je zaključil španski kajakaški navdušenec, ki se v Ljubljano vrača med svetovnim prvenstvom.

Ne bodo pa razstavljeni samo kajaki Armengola Tolse Badie, ki na ulicah privabljajo ogromno pozornosti Ljubljančanov in obiskovalcev glavnega mesta, pač pa tudi kajaki, ki so jih z različnimi motivi poslikali osnovnošolski otroci v natečaju. Tri tisoč otrok iz 27 osnovnih šol je sodelovalo pri poslikavi 32 kajakov, ki bodo razstavljani po in ob mostovih v centru Ljubljane.

Razstavo je pripravila Kajakaška zveza Slovenijo, ki na ta način podprla tekmovalni del Svetovnega prvenstva v kajak kanu slalomu, ki bo od 7. do 12. septembra 2010 v Tacnu.