ponedeljek, 13. 2. 2012

Razstava »Odsevi«

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše je do srede, 7. marca 2012, na ogled Razstava del študentov smeri steklo in keramika Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani »Odsevi«.

Namen razstave je predstaviti dela študentov in izpostaviti pomen študija stekla in keramike na visokošolskem nivoju.

V slovenskem prostoru je bilo namreč oblikovanje in umetniško ustvarjanje v steklu vedno potisnjeno na obrobje. Imelo je pridih obrti ali pa je se je enačilo z velikoserijsko proizvodnjo embalažnega stekla. Nikoli ni zares samostojno in suvereno, razen izjemnih poskusov konec sedemdesetih, stopilo v polje umetnosti in oblikovanja. Podobno, četudi vendarle nekoliko bolje, se je godilo keramiki.

Oblikovanje in umetniško ustvarjanje v steklu, kasneje pa tudi v keramiki, je v Sloveniji prvič dobilo prostor na univerzitetni ravni, ko so ga na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje uvedli v redni študijski program. Generacije študentov so s svojo zagnanostjo in vedoželjnostjo odkrivale nove izraze, nove možnosti, predvsem pa so gonilo, ki upravičuje tovrsten program v univerzitetnem študijskem sistemu.

Unikatno oblikovanje, omogoča umetniško individualno izpoved, prepletanje z vsemi drugimi področji umetnosti in samostojno delovanje tako v majhnem studiu kot v velikih proizvodnjah.

Razstavo »Odsevi« je v torek, 9. februarja 2012 v Zgodovinskem atriju Mestne hiše odprl prof. Janez Koželj, podžupan Mestne občine Ljubljana.