torek, 9. 6. 2009

Razstava projekta REBECEE v Mestni hiši

Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana pod pokroviteljstvom župana Zorana Jankovića v tem letu zaključuje delo v evropskem projektu REBECEE, ki promovira obnovljive vire energije za ogrevanje ali ohlajanje ter energetsko učinkovitost v stavbah.

Rezultate sodelovanja v projektu in rezultate drugih investitorjev, ki so se tudi odločili graditi energetsko učinkovito in trajnostno, so predstavili na letošnji že drugi razstavi, ki jo je v torek, 9. junija, odprl podžupan Jani Möderndorfer

Razstava bo v Steklenem atriju Mestne hiše na ogled do 26. junija 2009.

V juniju 2008 je Javni stanovanjski sklad MOL imel prvo razstavo nizkoenergetske in pasivne gradnje v okviru mednarodnega projekta REBECEE in letos odpirajo še drugo razstavo.
Pred letom dni si ni bilo mogoče predstavljati, da bo čas tekel tako hitro, da bo toliko novosti, saj se v gradbeništvu projekti odvijajo razmeroma počasi.
Če je bil JSS MOL še lansko leto s svojimi projekti  znanilec sprememb na tem področju, to danes ni več. Vse več je investitorjev, ki stopajo po istih začetnih, previdnih korakih.
Na letošnji razstavi je poleg projektov JSS MOL predstavljenih še več drugih energijsko učinkovitih in trajnostnih gradenj, ki naznanjajo odločen preobrat na tem področju. Verjetno je k temu največ prispevala prav večja konkurenca na trgu in veliko manj novi tehnični predpisi, ki sicer trenutno še ne veljajo, pa je kljub temu izvedenih že več stavb po še strožjih merilih, kar dokazuje, da dobrih projektov ne spodbuja le tehnična zakonodaja, ampak predvsem tehten in dolgoročen razmislek investitorjev, oziroma naročnikov.
Pri tem bi moral javni sektor k svojim velikim besedam o varovanju okolja in trajnostnem razvoju dodati tudi zgledna dejanja. Spodbudno je, da sta na razstavi poleg gradenj JSS MOL predstavljena tudi dva že zgrajena vrtca v pasivni tehniki gradnje, ki dokazujeta, da bo v bodoče vse več javnih investicij okoljsko zglednih, in da je bil JSS MOL le prvi in najbolj drzen, nikakor pa ne edini na tem področju.
Ljubljanska razstava sovpada s podobnimi razstavami v drugih evropskih mestih: Alingsas, Tallinn, Kiel, Den Hag, Riga, Vilnius in Sofja, s katerimi si je JSS MOL v zadnjih treh letih skupaj prizadeval, da bi ne le govorili, ampak tudi izgradili in predstavili javnosti čim večje število zglednih nizko energijskih in pasivnih stavb.