četrtek, 5. 5. 2016

Razstava štipendistov MOL

V Desnem atriju Mestne hiše je na ogled razstava likovnih del štipendistov Mestne občine Ljubljana.

Na razstavi del obetavnih mladih umetnikov se predstavljajo Benjamin Beci, Eva Brvar Ravnikar, Anamarija Bukovec, Nika Čermak Hauko, Nika Erjavec, Jure Fingušt, Eva Lucija Kozak, Bojana in Branko Lazović, Nik Erik Neubauer, Boj Nuvak, Eva Pavlič, Nejc Zajec in Maša Žmitek.

Hana Ostan Ožbolt, vodja postavitve in soorganizatorka, je v predstavitvi Razstave štipendistov MOL zapisala:
"Skupinska razstava javnosti predstavlja dela 13 mladih ustvarjalcev. Vsi so štipendisti Mestne občine Ljubljana, kar je tudi glavna vez med njimi. Glede na svoja leta, polja zanimanja, študijske smeri ali umetniški izraz se med seboj namreč zelo razlikujejo. Nekateri izmed izbranih avtorjev zaključujejo ali pa so že zaključili formalno akademsko izobraževanje enega od umetniških programov, drugi se ustvarjalno udejstvujejo v prostem času, saj je njihovo glavno polje zanimanja drugje; npr. v znanosti, psihologiji ali likovni pedagogiki. Njihovi interesi so široki ter številni in takšna je tudi razstava – svobodna, raznolika in nekurirana (v izbor del avtorjev, v razstavljena dela in postavitev se ni posegalo). Je konglomerat različnih izrazov, zgodb in podob, majhen vpogled v ustvarjalnost vsakega od štipendistov. Skozi različne pristope avtorji prevajajo svoja zanimanja, umetniška raziskovanja, čustvena stanja, odnos do sebe, do svoje okolice ali do aktualnih družbenih vprašanj. Na ogled so postavljena slikarska platna, fotografije, ilustracije, kiparske skulpture, risbe, instalacije…
Razstava pomeni tudi dragoceno priložnost za spoznavanje in dialog med štipendisti, saj smo se v času njene priprave med seboj bolje spoznali."

Predstavitve razstavljavcev:
Benjamin Beci, akademski kipar, ima zelo široko polje zanimanja. Njegovo delo je mešanica oblikovanja. V zadnjem letu v svojem delu raziskuje kinetiko, kiparski prostor in odnos med prostorom in kipom v relaciji do gledalca.
Predstavlja se s kiparskimi skulpturami Kuščar, Rastoča struktura in Objem.

Eva Brvar Ravnikar, diplomantka Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, smer vizualne komunikacije-ilustracija. Študij nadaljuje z magistrskim študijem v programu slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in z vzporednim študijem scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče radio, film in televizijo. Njeno orodje je kreativnost, njen cilj pa je svetu ponuditi delček/e nečesa kar pripomore k boljšemu jutri.
Predstavlja se z serijo štirih ilustracij Risbe, v katerih z različnimi debelinami oglja raziskuje odnos ploskve, senc in linij, ki jih tvori človeško telo.

Anamarija Bukovec, študentka likovne pedagogike, se ukvarja z ilustracijo, kiparstvom, keramiko in grafiko.
Predstavlja se z akrilom na platnu Po vodi hodit kličeš me. Izhodišče za sliko Po vodi hodit kličeš me je bilo samospraševanje avtorice – ali me res mora biti strah? Ali me imajo okoliščine res moč prisiliti k temu, da se začnem utapljati?

Nika Čermak Hauko, diplomirana psihologinja, ki končuje magistrski študij psihologije v Ljubljani. Njena zanimanja in interesi so precej široki. V prostem času se ukvarja tudi s slikanjem, risanjem, fotografijo in plesom, pri čemer jo navdihujejo različne kulture, ljudje, narava in časovna obdobja.
Predstavlja se z akrilom na platnu Nedokončano?. Slika – retrospektivna vizualna podoba preprostega in klasičnega tihožitja – je nedokončana po merilih nekoga, popolna po merilih nekoga drugega.

Nika Erjavec zaključuje dodiplomski študij unikatnega oblikovanja Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. V svojih delih raziskuje tradicionalne pristope v primerjavi s sodobnimi ter prepleta področja oblikovanja, kiparstva, fotografije in gledališča. Zanima jo interdisciplinaren izraz in dialog različnih materij kot so steklo, keramika, les, vosek, sintetični in zavrženi materiali. Njena dela povezujejo teme, ki pogosto kritično naslavljajo odnose v družbe in naravi.
Predstavlja se z instalacijo V zraku in malo plastiko Avtoportret.

Jure Fingušt, akademski kipar, svoje izobraževanje nadaljuje na Universität für Künstlerische und Industrielle Gestaltung Linz.
Predstavlja se s skulpturo Mamme. Jure Fingust meni, da bi na skulpturo Mamme lahko na nek način gledali kot na spomenik življenja. Ženske prsi so otrokov prvi stik s svetom.

Eva Lucija Kozak, akademska slikarka, ki končuje magisterij iz biokemije na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo v Ljubljani. Deluje predvsem v slikarskem mediju.
Predstavlja se z akrilom na platnu Babies update! Eva Lucija Kozak slika t.i. alternativno proizvodnjo dojenčkov, ki poudarja fluidnost družbenih vlog in možnost izbire na vseh področjih. Vzporednice z virtualnim svetom aludirajo na enostavnost in samoumevnost konstantnega izboljševanja ter ironično ponujajo »instant rešitve« pri proizvodnji dojenčkov.

Bojana Lazović z magistrsko nalogo, ki jo dela inštitutu za patološko fiziologijo iz področja nevrobiologije, zaključuje študij na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo študira biokemijo.
Branko Lazović, študent Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, se trenutno ukvarja z ustvarjanjem ideje za animirano serijo, ki jo želi nekoč realizirati.
Bojana in Branko Lazović se predstavljata s fotografijo s flomastrom Prišleki, ki je umetniška ponazoritev aktualne situacije z begunci in migranti, ki prihajajo v nove dežele, med njimi tudi v Slovenijo.

Nik Erik Neubauer, študent programa fotografija na Visoki šoli za storitve v Ljubljani, se ukvarja s reportažno in ulično fotografijo.
Predstavlja se s serijo fotografij Odsevi družbe v ljubljanskih kavarnah. V svoje fotografije je želel ujeti vzdušje, ki ga ustvarja ambient kavarnah in ljudje v času oddiha.

Boj Nuvak po zaključku študija teologije nadaljuje s študijem restavriranja na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje ter s študijem snemanja na Akademiji za gledališče radio, film in televizijo. Poleg gibljivih slik se še vedno ukvarja s slikarstvom.
Predstavlja se z akrilom in ogljem na papirju Tihožitje. Delo z izrazito atmosfero le-to dosega v nasprotju s klasičnimi slikarskimi prijemi z nekonvencionalno kombinacijo dveh tehnik. Tihožitje na papirju je v začetni fazi grajeno z odtisi vzorcev v akrilu. Zgornja plast je teksturirana s horizontalnimi črtami v oglju, ki dovoljuje prosevanje spodnjih oblik in oblikuje zdrs v reducirano tkivo svetlobe. Tako tekstura kot prosojnost povzroči ne le haptično, ampak predvsem atmosfersko kvaliteto.

Evo Pavlič, študentko na Fakulteti za arhitekturo v Ljubljani, zanima raziskovanje prostora ter pomen in odnos človeka znotraj prostora.
Predstavlja se s kolažem, digitalno umetnostjo Biti svoboden je le misel v glavi.

Nejc Zajec, študent videa in novih medijev na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, je v zadnjem času spekter ustvarjanja še bistveno razširil. Tako se danes pogosto znajde za objektivom kamere, svoje znanje usmerja tudi v grafično oblikovanje, rad se sprosti tudi ob kosu lesa. Ustvarja tako uporabne kot razstavne izdelke.
Predstavlja se z javno intervencijo, spletno 3D galerijo I Frame Grafitti, akrilom na steklu In Memoriam in skulptura iz bakrenih kovancev in bakrene žice Bakrena žica.

Maša Žmitek, študentka magistrskega študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer ilustracija.
Predstavlja se z ilustracijami Študija: interier, eksterier in gibanje, Brez naslova in Serija ilustracij Cirkus. Ilustracije Študija: interier, eksterier in gibanje so nastale kot raziskovanje interierja, eksterierja in gibanja v ilustraciji z uporabljanjem različnih tehnik in načinov izražanja, ilustracija Brez naslova je prva izmed 12 knjižnih ilustracij v knjigi, ki nastaja pod okriljem Akademije, Serija ilustracij Cirkus je nastala kot osnova za interaktivne ilustracije ( https:// www.behance.net/gallery/27789695/Circus).

Oddelek za predšolsko vzgojo in izobraževanje