sreda, 1. 12. 2021

Rdeča pentlja ob svetovnem dnevu boja proti AIDSU

1. decembra obeležujemo dan boja proti AIDSU. Letos so v ospredje postavljena prizadevanja za izpolnitev skupne zaveze za odpravo aidsa do leta 2030.

V Mestni občini Ljubljana se zavedamo pomena ozaveščanja splošne javnosti, testiranja, zgodnjega odkrivanja in zdravljenja AIDSA ter pomembnosti obstoja in razvoja programov, ki okuženim osebam nudijo pomoč in svetovanje, kako se soočiti z okužbo, predvsem pa, kako se pred okužbo zaščititi, zato Ljubljana že vrsto let sofinanciramo izvajanje programov nevladnih organizacij, s pomočjo katerih je mogoče ne le zgodnje odkrivanje okuženih, ampak tudi zmanjševanje stigmatizacije družbe do okuženih, obolelih in ranljivih skupin ter preventiva.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje približno vsak peti prebivalec, ki v Evropi živi s HIV, ne ve za svojo okužbo in približno vsak drugi zanjo izve pozno. Ocenjujejo, da je v Sloveniji približno 1.000 oseb s HIV, med njimi približno tretjina za svojo okužbo ne ve. Zato je izjemno pomembno ozaveščanje in vzpodbujanje testiranja oseb, ki so se izpostavile tveganju za okužbo s HIV. Najbolj učinkovit člen za zajezitev širjenja virusa HIV je namreč ta, da se posameznik zgodaj testira in takoj začne z zdravljenjem. S tem se posamezniku_ci omogoča kakovostno življenje, hkrati pa se pri posamezniku_ci zavre razmnoževanje virusa do nezaznavnosti in tako oseba ni več kužna.

Anonimno testiranje s svetovanjem je za imetnike zdravstvenega zavarovanja brezplačno omogočeno pri vsaki izbrani osebni zdravnici_ku splošne medicine ter na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja. Brezplačno testiranje opravljajo tudi na DIC Legebitra. Samoplačniško pa testiranje poteka na Zavodu RS za transfuzijsko medicino.