ponedeljek, 23. 1. 2012

Rekordno leto za Kinodvor

Kinodvor je leta 2011 znova zabeležil rekordni obisk. 1.734 projekcij si je ogledalo kar 96.364 gledalcev, kar je skoraj četrtina več kot leto prej.

Največja uspešnica preteklega leta v Kinodvoru je lanskoletni zmagovalec festivala v Cannesu, Drevo življenja (Blitz Film & Video Distribution) Terrencea Malicka. Film si je ogledalo 7.139 gledalcev, obenem pa je postal Kinodvorov najbolj gledan film vseh časov (od ponovnega odprtja 1. oktobra 2008). Na drugo mesto se je s 3.207 gledalci zavihtel film Janeza Burgerja Circus Fantasticus (Cinemania group). Aleksandrinke (Vertigo/Emotionfilm) so bile še en slovenski film, ki se je znašel med petimi najbolj gledanimi filmi v Kinodvoru leta 2011. Pevčev dokumentarec - na festivalu slovenskega filma je prejel vesno za najboljši dokumentarec - si je ogledalo kar 2.446 gledalcev. Številka je še toliko bolj presenetljiva, saj je imel film v Kinodvorovi veliki dvorani le dve projekciji, potem pa je vse ostale gledalce nabral s predvajanjem v Mali dvorani, ki ima 21 sedežev.
Mala dvorana je namenjena predvsem prikazovanju dokumentarcev in otroških filmov, sinhroniziranih v slovenščino. Na 326 projekcijah v letu 2011 je nabrala 4.728 obiskovalcev.
Tretje mesto na lestvici gledanosti je s 3.077 gledalci pripadlo velikemu britanskemu avtorju Mikeu Leighu s filmom Še eno leto (Cinemania group). Na četrtem mestu so pristale že omenjene Aleksandrinke, peto mesto pa je zasedel Mali Nikec (Blitz Film & Video Distribution), ki je navdušil kar 2.098 gledalcev različnih starosti. Nikec je tudi najbolj gledan film preteklega leta v Kinobalonu, programu za otroke in mlade.

Kinobalon
Nagrajeni Kinodvorov program za otroke in mlade Kinobalon je na 161 rednih in 132 šolskih projekcijah zabeležil 20.402 gledalcev, približno 450 udeležencev pa se je zvrstilo še na brezplačnih dogodkih in delavnicah brez izdanih vstopnic. Temu je treba dodati še 2.059 gledalcev na 24 projekcijah, ki jih je Kinobalon izvedel v drugih kinematografih Art kino mreže Slovenije v sklopu nacionalnih projektov Kinobalon gostuje in Kinobalon na Kino Otoku.
Novost Kinobalona je projekt, ki promovira otroško filmsko ustvarjalnost. Potujoči Kinobalon je mini kino za otroke, ki lahko odpotuje na najrazličnejše konce mesta. V njem prikazuje kratke animirane, dokumentarne in igrane filme, ki so jih otroci ustvarili na Kinobalonovih filmskih delavnicah v Kinodvoru.

Film pod zvezdami
Film pod zvezdami, zdaj v sodelovanju z novim javnim zavodom Ljubljanski grad, je že uveljavljena poletna stalnica, brez katere si filmskega poletja v prestolnici ne predstavljamo več. Lanskoletna edicija je postregla z rekordnim številom premier – kar 8 smo jih našteli, prvič pa je svoje mesto v programu našla tudi kinotečna klasika, Vse, kar dovoli nebo. Filme pod zvezdami si je letos ogledalo 11.408 gledalcev.

Festivali v Kinodvoru
Kinodvor gosti tudi dva vodilna ljubljanska filmska festivala: LIFFE (producent festivala je Cankarjev dom) in Animateko (producent festivala je Društvo za oživljanje zgodbe 2 koluta). Število gledalcev se je na LIFFovskih projekcijah v Kinodvoru lani nekoliko znižalo (6.665 gledalcev na 60 projekcijah), na Animateki pa rahlo zvišalo (4.147 gledalcev na 49 projekcijah). V letu 2011 je Kinodvor postal prva in zaenkrat edina digitalno opremljena kinodvorana obeh festivalov.

Dodatni program
Poleg filmskih projekcij, ki jih je Kinodvor organiziral v obeh kinodvoranah in na prostem, smo pripravili tudi številne posebne dogodke, za katere ne izdajamo vstopnic (okrogle mize in predavanja, razstave, različni festivalski dogodki, otroške ustvarjalne delavnice, vključno s komercialnimi najemi prostorov itd.), ki jih je v letu 2011 obiskalo več kot 4.000 obiskovalcev.

V prvih treh letih delovanja javnega zavoda je tako Kinodvor skoraj podvojil pričakovani letni obisk, zanimanje za kakovosten filmski program v središču mesta narašča, Kinodvor pa je postal živahen center filmske kulture, kjer se poleg filmov v distribuciji zvrstijo raznoliki in številni filmski dogodki ter mednarodni festivali. Vse večje je tudi zanimanje vzgojno-izobraževalnih institucij za filmsko-vzgojni program Kinobalona, ta pa je v zadnjih dveh letih pomembno prispeval k nacionalnemu programu kulturne vzgoje z izvedbo regijskega projekta Kinobalon gostuje, ki je primer dobre prakse razširil po vsej Art kino mreži Slovenije. Spričo naraščajočega obiska in ponudbe kakovostnih filmov je Kinodvor konec leta 2011 redni filmski spored razširili še z dodatnimi termini za zgodnje popoldanske in pozno večerne projekcije. 

Dodajmo še, da je z namestitvijo digitalnega projektorja novembra lani Kinodvor postal tudi prva kinodvorana v mreži slovenskih art kinematografov, opremljena za digitalno prikazovanje filmov na formatih najvišjega standarda.

Kinodvor