sreda, 18. 11. 2015

Rekordno turistično leto

V Ljubljani bilo že oktobra realiziranih več kot milijon nočitev. Ocena za vse nastanitvene objekte v Ljubljani za deset mesecev je 1.057.713 nočitev, kar je 19 % več kot v enakem obdobju lani.

Rast števila gostov potrjuje, da Ljubljana ostaja zaželena destinacija, v katero se obiskovalci radi tudi vračajo. Letos so že oktobra ustvarili več kot milijon nočitev, lani pa je bila ta meja presežena decembra. V dvanajstih mesecih leta 2014 je bilo namreč v Ljubljani realiziranih 1.021.929 nočitev, letos pa v desetih mesecih že 35.700 nočitev več.

V Turizmu Ljubljana rast nočitev pričakujejo vse do konca leta, saj se letos prešerno praznično dogajanje začne teden dni prej kot prejšnja leta, poleg tega se Ljubljana uvršča med najlepše praznično okrašene evropske prestolnice. V primerjavi s podatki iz leta 2014, so v zadnjih dveh mesecih obiskovalci opravili skupaj okvirno 123.000 nočitev.

Porast števila obiskovalcev poleg stalne nadgradnje ponudbe in preurejenega mestnega središča z omejenim dostopom za motorni promet v Turizmu Ljubljana pripisujejo tudi dolgoletnim sistematičnim predstavitvam na tujih tržiščih, ki so podprte z animacijo in jezikovno prilagojenimi promocijskimi gradivi, sodelovanju v mednarodnih organizacijah ter številnim mednarodnim nagradam in prejetim nazivom, med katerimi je trenutno najbolj aktualen prestižni naziv Zelena prestolnica Evrope 2016.
V letošnjem letu so Ljubljano kot Zeleno prestolnico Evrope 2016, njeno kulinariko, pestro kulturno dogajanje in posebnosti predstavljali na različnih tržiščih. Januarja v Istanbulu, Helsinkih, Madridu, Utrechtu in na Dunaju; februarja v Bruslju, Tel Avivu, Milanu, Münchnu, Beogradu, Pragi in Budimpešti. Marca so se predstavljali na sejmih v Berlinu in Moskvi ter delavnicah v Milanu in na Dunaju, aprila na sejmu v Bakuju ter na delavnicah v Stokholmu in Sao Paulu, maja v Zagrebu, v Londonu pa na junijskem sejmu in novembrski borzi. Septembra so prestolnico predstavljali tudi na kulinaričnem festivalu v Bruslju ter na delavnici v Tajpeju in borzi v Tokiu.
Ljubljana kot destinacija za kongresni turizem se je letos predstavljala na borzah v Frankfurtu, Istanbulu, Londonu in Barceloni ter delavnicah v Parizu, Zürichu, Stockholmu, Münchnu, Varšavi in Pragi ter v Amsterdamu in Bruslju.

Svetovna turistična organizacija (UNWTO) je Turizem Ljubljana zaradi nagrajenega delovanja na družbenih omrežjih, ki odmeva v evropskih in širših krogih, povabila tudi v X’ian na Kitajskem. The Foundation for European Sustainable Tourism (FEST) skupaj z European Travel Commition ETC pa sta Turizem Ljubljana junija povabila med predavatelje najuspešnejših trajnostnih praks na svetu na “Summer School in Leadership and Governance for Sustainable Tourism”. S predstavitvijo na dogodku Green Destination Community, ki je potekal v okviru največje svetovne borze turizma in potovanj v Berlinu, se je Ljubljana uvrstila na svetovni zemljevid trajnostnih destinacij ter pridobila predstavnico, imenovano v najvišji organ organizacije Green destinations.
K promociji destinacije je pripomogla tudi polletna prisotnost na Expu 2015 v Milanu, kjer so poleg redne promocije Ljubljane in regije v slovenskem paviljonu predstavili tudi dva sklopa aktivnega promocijskega programa v skupnem obsegu 18 dni.