torek, 22. 5. 2018

Rezultati natečaja za postavitev spomenika Jerneju Kopitarju

V Zgodovinskem atriju Mestne hiše smo 21. maja 2018 razglasili rezultate javnega anonimnega natečaja za idejno rešitev spomenika Jerneju Kopitarju v Beogradu. Prva nagrada je pripadla rešitvi kiparja Matjaža Počivavška.

Ob postavitvi spomenika Vuku Stefanoviču Karadžiću, ki sta ga Ljubljani podarila mesto Beograd in Ustanova Vukova Zadužbina 2016, smo se zavezali, da v Beogradu postavimo spomenik v spomin na prijateljstvo in sodelovanje obeh jezikoslovcev, s katerim sta v začetku 19. stoletja doprinesla k razvoju slovenskega in srbskega jezika.

Spomenik Jerneju Kopitarju bo stal med Palmotičevo ulico in Bulvarjem Georga Washingtona v bližini Kopitareve gradine na trgu, ki ga bodo na novo uredili po načrtih arhitektov iz slovenskega biroja Medprostor.

Na javni anonimni natečaj za idejno rešitev spomenika Jerneju Kopitarju je prispelo 10 predlogov, vsi so odgovarjali natečajnim pogojem. Člani strokovne komisije so ugotovili, da so udeleženi avtorji razvijali ležeče, pokončne ali sestavljene oblike spomenika in to v narativni, abstraktni, figurativni, arhitekturni ali kombinirani govorici. Glede na izvirnost in likovno kakovost predlaganih osnutkov spomenikov, glede na ustreznost njihove postavitve v prostor, njihovo sporočilnost in trajnost je komisija v ožji izbor izbrala dve najboljši, najbolj celoviti kiparski zasnovi pod šiframa 4445 in KI ter dve najboljši arhitekturni zasnovi spomenika pod šiframa PRIJATELJ in 545.
V drugem krogu ocenjevanja je komisija dela iz ožjega izbora presojala predvsem po njihovi skladnosti z merilom in značajem prostora, ki ga bo izoblikovala šele predvidena enotno tlakovana ploščad, kot tudi po merilih primernega zaznamovanja osebnosti Jerneja Kopitarja, ki ga poznamo bolj po njegovih delih kot po negotovih opisih in po Sovretovi risbi njegovega obličja.

1. nagrada
Prva nagrada: Matjaž Počivavšek

Komisija je prvo nagrado namenila izvedbi predloga 4445 kiparja Matjaža Počivavška, drugo nagrado je prisodila predlogu PRIJATELJ avtorjev Boštjanu Drinovcu, Špeli Kuhar, Robertu Potokarju in Jasni Andrič, tretjo pa predlogu 545 avtoric Mete Zupanič in Lade Cerar Sedlaček.

2. nagrada
Druga nagrada: Boštjan Drinovec, Špela Kuhar, Robert Potokar in Jasna Andrič

 

3. nagrada
Tretja nagrada: Meta Zupanič in Lada Cerar Sedlaček

 

ozji izbor
Uvrstitev v ožji izbor: Veljko Zejak