torek, 25. 11. 2008

Rožančeva nagrada Mižigoju, Prelovšku in Šegi

Župan Zoran Janković je v torek, 25.11.2008, podelil nagrade Marjana Rožanca za dosežke na področju športa v Mestni občini Ljubljana za leto 2008.

Marjan Prelovšek, Aleš Mižigoj, župan Zoran Janković, predsednik Zveze športnih društev Slovan in predsednik komisije za podelitev Rožančevih nagrad Alojz Mavrič in Edvard Šega.

Nagrade Marjana Rožanca za dolgoletna prizadevanja na področju športa so prejeli:

Aleš Mižigoj (1928, Medana)
Pred dobrimi tridesetimi leti se je pridružil Hokejskemu klubu Olimpija. Leta 1980 je postal njegov podpredsednik in to delo opravlja še danes. Neposredno je prispeval in omogočil uspehe številnim generacijam Hokejskega kluba Olimpija tako doma kot v tujini.
Ker je bilo njegovo delo do osamosvojitve Slovenije usmerjeno v oblikovanje mednarodnega športnega programa v obmejnem prostoru Avstrije in Italije, se je to po osamosvojitvi obrestovalo z uspešnim povezovanjem s klubi iz Avstrije in Italije ter z ustanovitvijo Elitne Alpske Lige. Za svoje zasluge za delo in razvoj kluba je bil leta 2007 sprejet v Častni svet Akademske športne zveze Olimpija in postal tudi predsednik Častnega sveta.
Aktiven je bil tudi v Nogometnem klubu Svoboda, Avto moto turing klubu Ljubljana, še posebej pa v Veslaškem klubu Ljubljanica, kjer je predsednik že od leta 1975.
 
Marjan Prelovšek (1949, Ljubljana)
Svojo športno pot je začel kot smučarski skakalec nekdanjega ljubljanskega smučarskega kluba Enotnost v Mostecu. Po propadu Bloudkove 70-metrske skakalnice v Šiški je bil leta 1970 eden od pobudnikov za ustanovitev prvega slovenskega samostojnega Smučarsko skakalnega kluba Ilirija. S poskusom nove planiške letalnice leta 1969 mu je uspel 148 metrov dolg polet. Še zlasti se je izkazal na tekmovanju za pokal Kongsberg na avstrijskem Štajerskem, kjer je za slovitim Walterjem Steinerjem pristal na drugem mestu. Leta 1975 je sklenil svojo tekmovalno pot in postal profesionalni trener v klubu. V svoji 33-letni trenerski poti je vzgojil vrsto odličnih tekmovalcev, kot so Matjaž in Janez Debeljak, Primož Ulaga, Damjan Fras in Jernej Damjan.

Edvard Šega (1942, Ljubljana)
V letih 1956–1967 je bil aktiven atlet pri Atletskemu klubu Svoboda in Železničarskemu atletskemu klubu v Šiški. Tekmovalno pot je zaključil z zmago na tekmovanju v češkem Gotwaldovu leta 1973. Po tem se je posvetil trenerskemu in organizacijskemu delu v Železničarskemu atletskemu klubu v Šiški, v katerem je bil tudi 25 let predsednik. Je vodja vseh velikih atletskih mednarodnih prireditev v Ljubljani, ki so vplivale na dograjevanje atletskega centra v Šiški. Najpomembnejše so: Šikijev memorial, ki je prerasel v EAA mitinge, Balkanske igre 1986, Mladinsko evropsko prvenstvo 1997, Evropski nacionalni pokal Beuno Zauli 1994, Evropski klubski pokali v letih 1996 do 2000, Evropskih iger dializnih in transplantiranih 2004 in še posebej Evropskega Veteranskega Atletskega prvenstva 2008 v Ljubljani. Za svoje delo je prejel priznanje Mednarodnega Olimpijskega Komiteja za življenjsko volontersko delo.