petek, 18. 9. 2020

S projektom Zunaj skupaj uresničujemo ideje za boljši javni prostor

V okviru projekta Zunaj, s katerim podpiramo lokalne pobude prebivalcev Ljubljane za urejanje skupnega javnega prostora, smo to poletje uresničili že osem akcij. Ostalih sedem pa bo zaživelo do konca tega meseca.

Osnovni namen projekta Zunaj je spodbuditi prebivalce, da sami uredijo mestne kotičke, ki jih najbolje poznajo. Skupaj s KD prostoRož in IPoP - Inštitutom za politike prostora jim zagotovimo podporo mentorja, ki jim nudi strokovno in birokratsko pomoč, ter do 800 evrov za nakup materiala.

Kateri projekti so že zaživeli?

V Sneberje na pumptrack, v Besnico s cestnim kolesom

foto

 

"Iz naivne ohlapne ideje je nastal skupnostni gradbeni projekt, ki je presegel vse meje. Še sami smo bili presenečeni, koliko ljudi se je angažiralo pri pobudi! Kolopark danes obiskujejo tudi otroci iz drugih sosesk, kar dokazuje, da smo res potrebovali takšno oazo," pravi pobudnik akcije Gregor Petrič.

foto
Mlade družine v Sneberjah so pogrešale prostor za otroško igro in sosedsko druženje. Na zelenici med dvema glavnima cestama so se odločili urediti manjši kolopark. Ko so idejo predstavili sosedom, so bili ti tako navdušeni, da so akcijo podprli s številnimi dodatnimi donacijami.

foto

To je pobudnikom omogočilo, da so naredili večji park, ki ga danes obiskujejo tudi otroci iz Zadobrove in Zajčje dobrave. Kolesarje bo razveselilo tudi obnovljeno kolesarsko počivališče in napajalnik v Besnici. Pobudniki so ga opremili z informativno tablo o zgodovini in zanimivostih kraja.

Zelenice pred bloki zopet postajajo priljubljene

foto

"Otroci bodo lahko sadili zelišča in užitne rastline in se tako učili skrbi za okolje in samooskrbe. Sosed iz bližnje hiše nam je za grede že daroval zemljo, sadike smo priskrbeli malo od babic, nekaj z izmenjavo v bloku. Postavili smo tudi premične lesene klopi, zasadili pa bomo še grmovje, da bo pogled na bližnje parkirišče bolj zelen. Prostor skoraj vsak dan uporabljamo za druženja ob lepem jesenskem vremenu. ” Mojca Fajdiga, za ekipo pobudnikov akcije

foto

V soseskah so prebivalci med karanteno na novo odkrili zelenice pred bloki. Nekje so jih prebivalci prvič začeli uporabljati za druženje, drugje so se odločili, da obnovijo že obstoječo ureditev. Pobudniki so zelenice očistili in opremili s premičnim pohištvom. V Zgornji Šiški so na njih postavili visoke grede za urbano vrtičkarstvo, v BS3 so poslikali tla in v Trnovem namestili lesene elemente za otroško igro. Na Poljanah so prebivalci pričeli z urejanjem majhnega parka med bloki in mu naredili kar lastno spletno stran. Na Zarnikovi je otroško igrišče dobilo novo podobo, na koncu Šivičeve ulice pa so si prebivalci uredili dostop do Ljubljanice in družabni kotiček pod senco dreves.

Kaj nas še čaka?

Pred nami so že nove akcije Zunaj. Zelenica pred Fakulteto za gradbeništvo in geodezijo bo dobila zunanji prostor za druženje študentov in zaposlenih, na Brodu bodo otroci ob pomoči mentorja ustvarjali doživljajsko igrišče iz naravnih materialov, v Šiško pa se ponovno vrača lanskoletni priljubljeni kino na prostem.

O projektu Zunaj

Zunaj je projekt Mestna občina Ljubljana, ki je nastal v sodelovanju z društvom ProstoRož in IPoP - Inštitut za politike prostora. Z njim pomagamo uresničiti ideje prebivalcev in spodbujamo njihovo povezovanje v soseskah. Predvsem pa želimo, da več časa preživijo zunaj, na prostem.
Pobudniki in izvajalci akcij so prebivalci Ljubljane.
Projekt smo prvič izvedli lani, ko smo podprli 10 pobud, letos pa jih bomo skupaj uresničili 15.

Preberite tudi: