sreda, 10. 10. 2018

Samodejne merilne naprave za izboljšanje prometne varnosti

Kot smo napovedali v okviru letošnjega Evropskega tedna mobilnosti, širimo sistem nadzora hitrosti prometa z dodatno samodejno merilno napravo s tremi ohišji. Osnovni namen izvajanja meritev je izključno izboljšanje prometne varnosti, saj vozniki prevečkrat pozabljajo, da je ravno prevelika hitrost pogost vzrok prometnih nesreč.

Osnovni cilj nadzora hitrosti prometa na mestnih cestah je zmanjševanje števila prekoračitev hitrosti, s tem pa zagotavljanje varnosti vseh udeležencev v prometu. Merilne naprave nameščamo na prometno obremenjene lokacije, v bližino vzgojno-izobraževalnih ustanov ter na šolske poti.

Na podlagi opravljene analize, prejetih predlogov četrtnih skupnosti in glede na izkušnje Mestnega redarstva na področju varnosti prometa smo nova ohišja za merjenje hitrosti postavili na Zadobrovški cesti (nasproti hišne številke 14), na Cesti Dolomitskega odreda (nasproti hišne številke 94) in na Slovenčevi ulici (nasproti hišne številke 15).
Lani smo ohišja že namestili na Roški, Celovški, Dolenjski in Slovenski cesti, merilno napravo pa bomo odslej premeščali med vsemi sedmimi lokacijami.

Skrbimo za prometno varnost

V Ljubljani izvajamo številne aktivnosti za zagotavljanje prometne varnosti vseh udeležencev v prometu, posebno pozornost pa posvečamo ranljivim skupinam, kot so pešci, otroci, starejši in osebe z oviranostmi. Tako mestni redarji kot tudi člani Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu MOL izvajajo številne preventivne aktivnosti, katerih cilj je zagotavljanje varnosti na naših cestah.

Župan Zoran Janković je kot prvi župan v Sloveniji podpisal tudi Zavezo z javno podporo aktivnostim Vizije 0 zavoda Varna pot. 

Robert Štaba, podpredsednik Evropskega združenja žrtev prometnih nesreč in predsednik zavoda Varna pot, je ob tem izpostavil, da v Ljubljani izvajamo številna konkretna dejanja za varno mobilnost, ki so vidna tako v številnih izobraževalnih vsebinah v vrtcih, šolah in na prireditvah kot tudi na področju številnih nadgradenj cestne infrastrukture, varnih šolskih prevozih in poteh, multimodalnosti, varni in uporabnikom prijazni mobilnosti ter številnih ukrepih za zavarovanje najšibkejših udeležencev v prometu.