torek, 19. 10. 2021

Sejem Narava – zdravje je nazaj!

Na Gospodarskem razstavišču bo od 20. do 23. oktobra 2021 potekal 51. sejem Narava –zdravje. Vabimo vas, da obiščete tudi razstavni prostor Ljubljana. Zate.

Prvi sejem po letu in pol

Sejem, prvi, ki ga Gospodarsko razstavišče gosti po letu in pol, bo pod sloganom Zdravo z naravo! obiskovalcem ponujal številne ideje in izdelke, ki podpirajo zdrav način življenja in prehranjevanja.
Letošnjo razstavo zanimivih izdelkov in storitev za kakovostnejši vsakdan bo dopolnjeval bogat spremljevalni program z več kot 120 različnimi dogodki, s posebnim poudarkom na mentalnem zdravju, ki pri soočanju s posledicami epidemije igra pomembno vlogo.

Ljubljana. Zate.

Vabimo vas k obisku našega skupnega razstavnega prostora Ljubljana. Zate., v hali A2 (Kocka), na katerem bomo predstavljali aktivnosti Mestne občine Ljubljana ter ljubljanskih javnih podjetij in zavodov.

Prvi dan sejma bo v ospredju predstavitev EU projekta PSLIFESTYLE, čigar namen je vzpostavitev ogljičnega kalkulatorja za prebivalce EU in spodbujanje le-teh k znižanju svojega ogljičnega odtisa ter k sprejemanju trajnih vedenjskih vzorcev za trajnostni življenjski slog.
Drugi dan bo povsem v znamenju čebel. Dve žlici hrane od treh sta namreč odvisni od opraševalcev in v Ljubljani se tega še kako zavedamo. V skladu s tem neločljivo povezujemo lokalno pridelavo hrane s čebelarstvom ter drugimi api dejavnostmi. Na predavanju Čebela v Ljubljani – čebelji bonton pa bo govora o pravilih lepega vedenja v bližini čebel, s katerimi poskrbimo za varnost v sobivanju z našo avtohtono podvrsto medonosne čebele, torej s kranjsko sivko. Kranjska sivka je izredno miroljubna vrsta medonosne čebele, ki piči le v samoobrambi. Prav pa je, da poudarimo, da se čebele na travniku in na vrtu obnašajo drugače kot ob čebelnjaku in na predavanju bodo obiskovalci lahko ugotovili, kakšne so te razlike in kako jih uporabiti za svojo varnost.
Tretji dan bomo na razstavnem prostoru predstavili Krajinski park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Območje Krajinskega parka je namreč pomembno tako z vidika varstva naravnih vrednot in krajinskih značilnosti kot z vidika ohranjanja biotske raznovrstnosti. Mozaični preplet ohranjenih ekosistemov nadgrajuje več kot 2.800 različnih vrst živih organizmov, med njimi tudi številne redke in ogrožene. Veliko biotsko pestrost dopolnjuje bogata kulturna dediščina. Območje ponuja tudi številne možnosti za kakovostno preživljanje prostega časa, šport in rekreacijo.

Vse 4 dni sejma bodo obiskovalci lahko spoznavali tudi Botanični vrt Univerze v Ljubljani, ki že 210 let skrbi za biodiverziteto. Predstavili bomo predvsem delovanje vrta, pomen njihove semenske banke ter delo z medovitimi rastlinami.

Na razstavnem prostoru se bo predstavila tudi skupina Javni Holding Ljubljana s podjetji Energetika Ljubljana, Voka Snaga, LPP, ŽALE in LPT. Obiskovalci bodo s pomočjo zanimive talne igre Ti začni! na hudomušen način spoznavali dejavnosti podjetji in vedenja, s katerimi z vsakodnevnim prakticiranjem lahko skupaj soustvarjamo zeleno in trajnostno življenje tudi v prihodnosti. Dogajanje na skupnem razstavnem prostoru bo zaokrožil še pester program, ki ga pripravljajo v javnih zavodih Šport Ljubljana in Mladi zmaji, Zavetišče za zapuščene živali Ljubljana ter v Regionalni razvojni agenciji Ljubljanske urbane regije.

Vabljeni!

Preberite tudi: