četrtek, 21. 10. 2021

SIQUAKE 2020 uspel

Na območju Ljubljane je v začetku oktobra potekala mednarodna vaja SIQUAKE 2020, katere predpostavka je bila, da je osrednjo Slovenijo prizadel močan potres.

Poleg ekip iz Ljubljane so sodelovale še enote iz ostalih delov Slovenije, Hrvaške, Madžarske, Italije in Avstrije, ki so preizkušale svojo pripravljenost za posredovanje po potresu.
6-dnevna vaja je potekala na 12 delovnih točkah v Ljubljani in okolici, na njej je sodelovalo več kot 700 udeležencev.
Osnovni namen projekta SIQUAKE 2020 je bil povečati pripravljenost sistema zaščite, reševanja in pomoči v Sloveniji ter mehanizma EU na področju civilne zaščite v primeru velikega potresa v osrednji Sloveniji. Nova spoznanja bomo vnesli v načrte in postopke zaščite, reševanja in pomoči, za učinkovitejše posredovanje.

Oglejte si potek vaje

Ljubljana, partner v projektu

reševalci z ranjencem na nosilih pred poškodovano stavbo

Mestna občina Ljubljana je eden od partnerjev vaje mehanizma Evropske unije na področju civilne zaščite - evropski projekt #SIQUAKE2020. V vaji je sodelovalo približno 200 pripadnikov Civilne zaščite MOL, Gasilske brigade Ljubljana, javne gasilske službe MOL, Enote za iskanje in reševanje v urbanem okolju MOL, Rdečega križa Slovenije, območne enote Ljubljana, ter taborniki in skavti.