sreda, 19. 4. 2017

Škart ali bogastvo? Politika žanrskega filma

V Kinodvoru bo v petek, 21. aprila 2017, med 14. in 17.30 uro potekala strokovna konferenca Škart ali bogastvo? Politika žanrskega filma. Vstop je prost.

Konferenco je v sodelovanju z Univerzo Northumbria iz angleškega Newcastla pripravil Festival žanrskega filma Kurja polt, na njej pa bodo predavali Jamie Sexton (sourednik knjižne serije Cultographies), Steve Jones in Russ Hunter z Northumbrie ter Kate Egan z valižanske Univerze Aberystwyth.

"Še kako lahko je zanikati kulturni pomen 'popularnega', zato so žanrsko kinematografijo pogosto pojmovali kot potrošni eskapizem brez vsakršne kulturne vrednosti. Ker ji je pripadel status nizke kulture, so jo v najboljšem primeru označevali kot plitko in kratkotrajno, v najslabšem pa kot plažo in škart. Toda filmski teoretiki zadnjih dveh desetletij vse glasneje zagovarjajo stališče, da žanrska produkcija po svoji vrednosti daleč presega golo zabavo, da poseduje kulturni, družbeni in politični pomen. Predavanja v okviru pričujoče enodnevne konference se ukvarjajo s filmi, ki so v določenih zgodovinskih trenutkih veljali za problematične ali potrošne in pogrešljive produkte nizke kulture, in v nasprotju s tem trdijo, da gre za filme bistveno večjega pomena in vrednosti." Dr. Russ Hunter, nosilec projekta

Na konferenci se bodo zvrstila naslednja predavanja:

  • Kontrakulturni kult: politika, droge, svoboda in streznitev v ameriškem filmu 1967–75 (dr. Jamie Sexton, Univerza Northumbria, Velika Britanija)
  • Nekoč prepovedano: 'video nasties' in moralna panika kot marketinška strategija na DVD (dr. Kate Egan, Univerza v Aberystwythu, Velika Britanija)
  • 'Torture porn' kot politična alegorija (dr. Steve Jones, Univerza Northumbria, Velika Britanija)

Predavanja bodo potekala v angleškem jeziku, vstop je prost,

Konferenca je odprta za javnost in namenjena vsem ljubiteljem filma, še zlasti žanrskega in kultnega ter filmske dediščine in zgodovine.

Podrobnosti najdete na spletni strani Kinodvora.