torek, 2. 4. 2019

Skrbimo za mestna drevesa: odstranitev dveh dreves v parku Tivoli

Predvidoma v torek, 2. aprila 2019, bomo v parku Tivoli odstranili dva črna topola, ki predstavljata nevarnost za mimoidoče.

Podrobni arboristični pregled dreves črni topol (Populus nigra) je pokazal, da moramo drevesi zaradi starosti, obsega razkroja v različnih delih dreves, mehanskih poškodb in močno povečane nevarnosti odloma vrhov odstraniti. Drevesi stojita na območju, kjer se zadržujejo ljudje, zato jih bomo odstranili tudi zaradi zagotavljanja varnosti mimoidočih.

drevo

Skrb za drevesa v Ljubljani

Za mestno drevje in parkovne gozdove strokovno skrbi posebna Snagina ekipa, v kateri je tudi certificiran arborist. Pri vzdrževanju mestnega drevja si pomagajo z digitalnim katastrom mestnih dreves, vsako drevo na javnih površinah pa strokovnjaki JP Snaga enkrat na leto vizualno pregledajo, ocenijo stanje in na temelju tega izdelajo načrt oskrbe zanj.

Če je le mogoče, še posebej varujemo tista, ki so že dosegla določeno starost in s tem tudi obseg. Drevesa so namreč v mestu dragocena, saj proizvajajo kisik, dušijo hrup, nam dajejo senco, filtrirajo, ohlajajo in vlažijo zrak, naravno razrasla so lepa in z vsemi pozitivnimi vlogami povečujejo kakovost bivanja.

Preberite še: