petek, 23. 10. 2020

Župan Zoran Janković: skrbimo za zdravje, ne ustvarjajmo panike

Meščanke in meščane pozivamo, naj upoštevajo navodila Vlade RS, naj ravnajo samoodgovorno in samozaščitno ter tako zaščitijo sebe in druge.

Župan Zoran Janković sporoča, da spoštujmo navodila Vlade RS. Bodimo strpni, sočutni in solidarni ter ne ustvarjajmo panike.


Potem, ko je Vlada RS do konca prihodnjega tedna delno omejila javno življenje, smo na Mestni občini Ljubljana sprejeli ukrepe, s katerimi zagotavljamo nemoteno delovanje mesta v dobro naših meščank in meščanov. Pri svojem delu upoštevamo ukrepe in navodila Vlade RS in NIJZ, pri tem pa ne ustvarjamo panike.

Mestni potniški promet

V ponedeljek, 26. oktobra 2020, bodo ljubljanski mestni avtobusi vozili po počitniškem voznem redu, nočne linije bomo začasno ukinili, saj se je število potovanj z mestnimi avtobusi bistveno zmanjšalo, potovanj v času omejitve gibanja (med 21. in 6. uro) praktično ni. Mestni avtobusi bodo imeli prve odhode iz začetnih postajališč ob 5. uri zjutraj, zadnje vožnje z Bavarskega dvora pa bodo ob 22.30 uri. S tem bomo zagotavljali prevoze potnikov na vseh linijah, tudi tistih, ki delajo v popoldanski in nočni izmeni.

Parkirišča

UKC Ljubljana smo dali na razpolago 100 parkirnih dovolilnic za zaposlene za parkiranje na parkirnih mestih v okolici UKC. Sicer pa javna parkirna mesta in parkirišča ostajajo plačljiva.

Poslovni prostori v lasti MOL

Uporabnike posebne rabe javnih površin v lasti MOL za namene gostinskih vrtov in najemnike poslovnih prostorov v lasti MOL, ki so bili zaradi vladne uredbe primorani te prostore zapreti (vključno z gostinskimi lokali, ki izvajajo izdajo hrane), smo oprostili plačila občinske takse oziroma najemnine od 19. oktobra do 30. novembra 2020.

Tržnice

Tržnice v upravljanju javnega podjetja Ljubljanska parkirišča in tržnice ostajajo odprte in delujejo v skladu z navodili Vlade RS in NIJZ.

Javni vrtci

Skladno s pozivom Vlade RS županom, bomo vsem staršem, ki bodo zaradi nujnosti svojega dela na delovnem mestu potrebovali varstvo otrok v vrtcih, to zagotovili.

Igrišča

Vsa javna igrišča ostajajo odprta, pri njihovi uporabi je potrebno spoštovati navodila Vlade RS in NIJZ.

Inšpektorat MOL

Potem, ko je Inšpektorat MOL septembra začel z izvajanjem nadzorov na območju vrtičkov v spodnjih Črnučah, zaradi razglašene epidemije le-tega začasno prekinjamo; rok za odstranitev vrtičkov podaljšujemo do 31. januarja 2021.

Zdravstveni dom Ljubljana

Delovanje ZD Ljubljana je prilagojeno trenutnim razmeram, vse dejavnosti potekajo, le število zdravstvenih obravnav je manjše. Za pregled pri osebnem zdravniku se je potrebno predhodno naročiti po telefonu ali elektronski pošti.

Dodatne namestitve za bolnike

V primeru, da bi UKC potreboval dodatne namestitve za bolnike, lahko v Mestni občini Ljubljana za ta namen odstopimo Hostel Celica, Gospodarsko razstavišče in dvorano Stožice. V koordinaciji s štabom civilne zaščite lahko dodatne namestitve vzpostavimo v enem dnevu, če bi zložljive postelje ustrezale.

Lekarna Ljubljana

V enotah Lekarne Ljubljana Aleja, Citipark in Supernova, ki imajo prostore v nakupovalnih središčih, smo zaradi odloka o omejitvi gibanja skrajšali delovni čas za eno uro, v Lekarni pri polikliniki pa zdravila prek dežurnega okna odslej izdajajo od 20. do 7. ure (prej od 23. ure).

V Lekarni Ljubljana je možno tudi brezplačno telefarmacevtsko svetovanje, s katerim zagotavljajo strokovne in pravočasne nasvete pacientom.

Preberite tudi: