petek, 8. 6. 2018

Skupaj s ponudniki trgovskih in gostinskih storitev proti plastičnim vrečkam v Ljubljani

V Mestni občini Ljubljana si prizadevamo za zmanjšanje uporabe plastičnih vrečk, zato na današnji svetovni dan oceanov, ki jih v največji meri obremenjujejo prav plastični odpadki, predstavljamo sodelovanje Mestne občine Ljubljana s trgovci in gostinci v ljubljanskem mestnem središču. Mnogi od njih že ponujajo papirne nakupovalne vrečke, kar cenimo in podpiramo, zato k enakemu ravnanju spodbujamo tudi tiste, ki tega doslej še niso naredili.

Trgovce in gostince v mestnem središču smo pozvali, da namesto plastičnih svojim kupcem oz. gostom ponudijo zgolj papirne ali biorazgradljive nakupovalne vrečke. Doslej se nam je pridružilo že več kot 40 trgovcev in gostincev, ki jih predstavljamo na posebej izpostavljeni spletni podstrani, in so že ali bodo v kratkem prejeli tudi posebno nalepko, s katero kupcem sporočajo, da plastičnih vrečk ne uporabljajo. K sodelovanju vabimo tudi vse ostale trgovce in gostince.

Kot je namreč pokazala leta 2017 izvedena javnomnenjska raziskava, Ljubljančanke in Ljubljančani v veliki meri (kar 86 odstotkov) podpirajo uvedbo biološko razgradljivih vrečk. Ne gre prezreti dejstva, da po ocenah Evropske komisije vsak prebivalec Slovenije letno porabi 466 vrečk za enkratno uporabo, kar predstavlja veliko obremenitev za okolje.

 

V Mestni občini Ljubljana smo skupaj z javnima podjetjema Ljubljanska parkirišča in tržnice ter Snaga v sklopu celoletnega programa zelene prestolnice Evrope v letu 2016 zasnovali kampanjo proti plastičnim vrečkam s sloganom »Nisem večna, sem pa zato manj tečna. Sem biološko razgradljiva vrečka.«