torek, 16. 4. 2019

Skupaj z vami za še boljši zrak v Ljubljani

V okviru akcije Za lepšo Ljubljano in ob izdaji novega kolesarskega letopisa vas vabimo na dogodek Skupaj z vami za še boljši zrak v Ljubljani s strokovnim posvetom in kolesarjenjem po Ljubljani s prof. Janezom Koželjem za boljšo kakovost zraka ter z brezplačnim servisom koles.

Posvet o kakovosti zraka

Tradicionalna akcija Za lepšo Ljubljano, ki poteka vsako leto med 22. marcem in 22. aprilom, je priložnost, da dodatno osvetlimo projekte in ukrepe, s katerimi skrbimo za kakovost zraka. V četrtek, 18. aprila, ob 10. uri v Mestni hiši pripravljamo posvet z naslovom Skupaj z vami za še boljši zrak v Ljubljani o tem, kako jo lahko v Ljubljani še izboljšamo. Med drugim bomo izpostavili evropska projekta, v katerih sodelujemo in ki se dotikata tega področja, in sicer ClairCity – naša prihodnost s čistim zrakom in URBforDAN – upravljanje in raba urbanih gozdov kot naravne dediščine v podonavskih mestih. Na posvetu si želimo čim večje udeležbe meščanov, s katerimi bomo razpravljali tudi o njihovih predlogih za izboljšanje kakovosti zraka.

S kolesom po Ljubljani - ogled pod vodstvom prof. Janeza Koželja  

Tako kot vsako leto, se bomo tudi letos posvetili kolesarjenju kot enemu najbolj trajnostnih načinov mobilnosti za premikanje po mestu. Pripravljamo že tretji dvoletni kolesarski letopis, tokrat za obdobje od 2016 do 2017, ki ga bomo izdali ob tej priložnosti. Na posvetu bomo poleg tega predstavili še ukrepe za izboljšanje razmer za kolesarjenje, načrtovane infrastrukturne kolesarske projekte in druge zanimivosti. Po dogodku se bomo odpravili na krajši ogled mesta s kolesom pod vodstvom podžupana MOL, prof. Janeza Koželja, kjer se bomo ustavili ob ključnih pridobitvah za kolesarje v zadnjem času. Obiskali bomo tudi vznožje Golovca, kjer bomo v sklopu projekta URBforDAN v naslednjih letih uredili vstopne točke ter druge izboljšave tako za uporabnike kot lastnike gozdov na Golovcu.

Brezplačen servis koles

V okviru dogodka bomo v primeru lepega vremena zagotovili tudi brezplačen mobilni servis koles, ki ga izvaja Pravi kolesar, vključuje pa manjša popravila koles ter svetovanje o vzdrževanju in tehnični ustreznosti teh prevoznih sredstev. Klemen Mavec bo pred Mestno hišo za popravilo koles na voljo 18. aprila, od 10. do 14. ure.

pravi kolesar

Serviser koles, ki se včasih počuti kot zdravnik

Ko se nam pokvari kolo ali predre zračnica, najpogosteje najprej zaskrbljeno zavzdihnemo: »Kako pa naj zdaj pridem do servisa?!« Za odpravo tudi tovrstnih težav se je Klemen Mavec domislil mobilnega servisa koles in ga poimenoval Pravi kolesar, ki se je izkazal za izredno praktično, ekonomično in zeleno rešitev: »Ideja temelji na programu, ki upošteva moderen slog življenja. Čas je denar. Mobilni servis koles ljudem prihrani prav to. Ni več potrebe po nalaganju koles v avtomobile.«

Izkušeni mojster, ki podaljšuje življenje koles, je izpostavil nekaj najpogostejših težav kolesarjev; med njimi so okvare zavor in menjalnikov, ne manjka počenih zračnic, prebitih plaščev in zvitih obročev. »Veliko težav in stroškov kolesarjem povzroča izrabljenost materiala, ki je velikokrat posledica slabega vzdrževanja. Marsikaj se da preprečiti, če le je težava odkrita in sanirana dovolj zgodaj. Ja, včasih se počutim kot zdravnik,« je priznal Mavec. In kaj svetuje poleg rednega servisiranja?

»Vredno je omeniti dve zadevi, ki sta rak rana Ljubljanskih kolesarjev in jih na cesti dnevno srečujem: vožnja s 'praznimi' gumami in suho verigo. Poleg neudobne vožnje je tu še škoda, ki jo ta prinese. Močno skrajšana življenjska doba plaščev, tveganje poškodbe obročev, močno povečana obraba pogonskega sklopa, nepravilno delovanje prestav in zavor. Vse to lahko izhaja le iz teh dveh težav. Kolesarska zračna tlačilka in mazivo za verigo – to mora obvladati vsak kolesar. Tako bo vožnja s kolesom varnejša, bolj udobna, prihranili pa boste tudi kar nekaj denarja,« je še priporočil.

Kolesarski letopis 2016-2017

Ob tej priložnosti bomo tudi izdali tretji kolesarski letopis za leti 2016 in 2017, v katerem povzemamo najvidnejše dosežke na področju kolesarjenja v Ljubljani ter predstavljamo statistične podatke s področja kolesarstva. Dopolnili jih bomo tudi z aktualnejšimi podatki, ki pričajo o porastu in razvoju kolesarjenja v Ljubljani. Letopis bomo razdelili udeležencem dogodka.


Opombe: 

  • V primeru zelo slabega vremena bomo verjetno posamezne dele dogodka prilagodili ali odpovedali, o čemer bomo sproti obveščali na spletnem mestu www.ljubljana.si.
  • Za sodelovanje pri kolesarskem ogledu Ljubljane potrebujete kolo, ki si ga zagotovite sami.
  • Udeležba na dogodku je brezplačna, zaželene pa so prijave na naslov vita.kontic@ljubljana.si do srede, 17. aprila 2019.

 

Preberite še: