torek, 17. 2. 2009

Skupna akcija LPP in Mestnega redarstva za nadzor nad postajališči mestnih avtobusov

V ponedeljek, 16. februarja, smo začeli enotedensko akcijo Ljubljanskega potniškega prometa in Mestnega redarstva, v kateri bodo redarji izvajali intenziven nadzor nad postajališči mestnih avtobusov.

Mestni redarji se bodo vozili na avtobusih in izvajali nadzor, ki bo usmerjen v preprečevanje parkiranja in ustavljanja drugih motornih vozil (osebni avtomobili, kombiji, taksiji itd.) na postajališčih mestnega potniškega prometa. Če bo postajališče zaparkirano, bodo redarji izstopili in proti kršiteljem ukrepali v skladu z veljavno zakonodajo, ki poleg opozoril vključuje plačilo kazni in tudi odvoz avtomobila.

Za akcijo smo se odločili, ker je problematika zaparkiranosti postajališč vedno bolj pereča in vpliva na podaljševanje voznih časov, obenem pa je ogrožena varnost potnikov. Zaradi zaparkiranih postajališč je otežen dovoz avtobusov na postajališča, potniki namesto na pločnik izstopajo na cestišče in se morajo prebijati med avtomobili, ki so parkirani na postajališčih in na površini, ki je namenjena izstopanju potnikov. Še posebej zaparkiranost postajališč ovira potnike na invalidskih vozičkih. Ker mora avtobus pogosto ustaviti precej stran od pločnika, je namreč težko ustrezno uporabiti vstopno/izstopno ploščad za dostop na invalidskem vozičku. 

Nekatera najbolj problematična postajališča, na katerih redno prihaja do težav zaradi parkiranja in ustavljanja drugih vozil, so Smelt (na Dunajski), Zaloška pri Kliničnem centru, Aškerčeva, Kino Šiška, Drenikova, Stara cerkev, Gornji trg, Privoz, Ilirska, poslovna stavba Mercator (Dunajska), Tržnica Koseze in Poliklinika ter obračališča Nove Stožice, Zadobrova, Gameljne, Sostro in Vrhovci.