sreda, 2. 12. 2009

Slavnostna akademija ob 90-letnici Univerze v Ljubljani

V torek, 1.12.2009, je Univerza v Ljubljani v Cankarjevem domu praznovala 90-letnico obstoja.

23. novembra leta 1918 je bil na Magistratu v Ljubljani sestanek, ki sta ga sklicala takratni župan Ivan Tavčar in psiholog Mihajlo Rostohar. Sestanka so se udeležili znanstveniki, univerzitetni profesorji, docenti, zastopniki Slovenske matice, društev profesorjev, pravnikov, zdravnikov, tehnikov in kulturnega odseka Narodnega sveta. Ideja o ustanovitvi Univerze v Ljubljani je bila zakoličena. Jeseni 1919 se je začelo vpisovanje. 3. decembra 1919, bila je sreda, je bilo ob deveti uri dopoldne v nekdanji Deželni zbornici prvo predavanje. Profesor Ramovš je predaval o historični gramatiki slovenskega jezika. 3. december se tako šteje kot rojstni dan Univerze v Ljubljani.

Univerza v Ljubljani je na letošnji slovesnosti v Cankarjevem domu prejela odlikovanje Republike Slovenije Zlati red za zasluge, ki ji ga je izročil predsednik Republike Slovenije dr. Danilo Türk. Pobudo za podelitev državnega odlikovanja je v letošnjem letu vložil župan Zoran Janković, ki se je tudi udeležil slavnostne akademije.

V počastitev 90-letnice bo Mestna občina Ljubljana v sodelovanju z Univerzo v Ljubljani 3. decembra letos postavila spominsko ploščo na pročelje stavbe Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani / Stiškega dvorca.

Univerza v Ljubljani je bila pred desetimi leti, leta 1999, tudi prejemnica nagrade glavnega mesta Ljubljane.