četrtek, 10. 5. 2007

Slavnostni govor župana Zorana Jankovića ob 9. maju, prazniku Ljubljane

Nagovor župana Mestne občine Ljubljana, gospoda Zorana Jankovića na slavnostni seji ob prazniku mesta Ljubljana 9. maj 2007 ob 13. uri, Ljubljanski grad

Spoštovane svetnice in svetniki,
spoštovani predsednik Državnega sveta,
spoštovana podpredsednika Državnega zbora,
spoštovani poslanke in poslanci,
spoštovani minister,
spoštovane ekselence,
spoštovane nekdanje županje in župani,
spoštovane častne meščanke in častni meščani mesta Ljubljane,
spoštovani predstavniki medijev,
spoštovane Ljubljančanke in Ljubljančani,
dragi gostje,
gospe in gospodje,
tovarišice in tovariši,
drage sodelavke in sodelavci…

Vesel in ponosen sem, da vas lahko nagovorim ob 9. maju – prazniku Ljubljane. To je dan, ko se spominjamo zmage miru in svobode. In je dan, ko se z mislijo na dosežke iz preteklosti pogumno usmerjamo v prihodnost.
Današnji dan je tudi v Evropski ustavi zapisan kot simbol in glavni praznik Evropske unije – Dan Evrope, ko poudarjamo pomen mednarodnega sodelovanja in povezovanja.
Kdo ve, ali gre le za simboliko, da je Evropa za svoj praznik izbrala ravno praznik Ljubljane.

Da bi bil največji dan za Ljubljano res deležen pozornosti, kot si jo spomin na osvoboditev slovenske prestolnice nedvomno zasluži, vam vsem prisotnim in še posebej spoštovanim mestnim svetnicam in svetnikom, predlagam v premislek združitev praznikov Ljubljane. Tako bi v prihodnje s praznovanjem na skupni slavnostni seji 9. maja obeležili zmago nad okupatorjem in odstranitev bodeče žice, ki je med 2. svetovno vojno obdajala Ljubljano ter jo s tem naredila za največje taborišče, hkrati pa tudi dan prve omembe Ljubljane v pisnih virih. Sredstva, ki bi jih na ta način prihranili, bi vsako leto namenili za ureditev ene od številnih potreb našega mesta.

Ljubljani želim in privoščim le najboljše. Prepričan sem, da moramo za lepšo prihodnost in razvoj našega mesta spoštovati in priznavati našo zgodovino, saj narod brez spoštovanja zgodovine ne more imeti prihodnosti. Zgodovina je tista, ki nam pove, zakaj smo danes svobodni in nam pojasnjuje, zakaj so strpnost, solidarnost in sožitje tako pomembne vrednote.

V zgodovino našega mesta pa smo dodali tudi imena tistih, ki se jim bomo za njihov pomemben prispevek k lepši, boljši in uglednejši Ljubljani danes zahvalili z nagradami in plaketami mesta Ljubljana ter s podelitvijo naziva častna meščanka in častni meščan mesta Ljubljana. Vsem dobitnikom najvišjih priznanj iskreno čestitam.

Pred dnevi je predsednik vlade državljankam in državljanom Republike Slovenije namenil besede »čas je, da odrastemo«. Te besede pa je potrebno spremeniti v dejanja, zato morajo za odraslo državo najprej odrasti prav njeni voditelji. Samo z zrelim in odgovornim ravnanjem ter spoštovanjem drugače mislečih lahko dajejo vzor celotnemu narodu, da bo njihovim dejanjem sledil.

Naj povem, da smo na današnjo slovesnost povabili tudi najvišje politične predstavnike naše države, večina njih pa za praznovanje slovenske prestolnice žal ni našla časa. S svojo prisotnostjo bi izrazili spoštovanje tako do Ljubljane, glavnega mesta Republike Slovenije, kot tudi do slovenskega naroda, ki je pred 62 leti naše mesto osvobodil okupatorja in nenazadnje spoštovanje do zgodovine, ki se je takrat pisala in zaradi katere smo danes svobodni na svoji zemlji in s svetlo prihodnostjo. Poleg spoštovanja bi nedvomno dokazali tudi odraslost, ki jo pričakujejo od svojih sodržavljanov in someščanov. Žal se današnje seje iz protesta ni udeležila tudi mestna svetniška skupina SDS, ki s tem izkazuje svoj odnos do naše prestolnice.

Kot župan Ljubljane sem prepričan v sinergijo in pozitivne učinke sodelovanja med državo in njeno prestolnico. Z roko v roki smo hitrejši, zmogljivejši in boljši. Državno in mestno vodstvo morata biti sposobna umakniti osebne želje v ozadje ter dati odločilno vlogo skrbi za dobrobit prebivalcev in skupnemu napredku.

V preteklih mesecih smo v Mestni občini Ljubljana naredili prav to – ponudili smo roko vsestranskega sodelovanja predstavnikom vlade in si prizadevali za dogovor o skupnih projektih v korist glavnega mesta in celotne države. Mesto, ki je v preteklih letih globoko zaspalo, smo začeli prebujati.

Žal ponujena roka doslej še ni bila sprejeta, zato se bojim, da si nekateri ne želijo zbujene, napredne in razvite prestolnice. Svoja dejanja, s katerimi so prizadeli Ljubljano in negativno vplivali na kakovost življenja njenih prebivalk in prebivalcev, so podkrepili z besedami, da bodo poskrbeli za pravičen napredek manj razvitih delov Slovenije. Tudi sam si želim napredka celotne države, vendar nikakor ne na račun njene prestolnice. Ostali smo brez četrtine proračuna in vse kaže, da bomo ostali tudi brez sredstev, ki bi jih potrebovali za razvoj kulture in športa v prihodnjih letih.

Vse to se dogaja v trenutku, ko bi se morala Ljubljana z vsemi močmi pripravljati na svoj razcvet, saj smo tik pred predsedovanjem Slovenije Evropski uniji. Poleg tega so zaradi mačehovskega odnosa države prizadeti predvsem Ljubljančani in Ljubljančanke, ki si podcenjevanja nikakor ne zaslužijo, predvsem pa ne zaradi svoje demokratične odločitve na volitvah.

Na koncu ne bo izgubila le Ljubljana, temveč celotna Slovenija. Država brez uspešne in razvite prestolnice bo tudi zunaj svojih meja težko pridobila spoštovanje in ugled, kakršnega bi si v mednarodni javnosti želela in potrebovala.

Vse kaže, da je Ljubljana spet pred veliko preizkušnjo. Ponovno se jo skuša podrediti in omejevati v njenem razvoju. Vendar sem s svojo ekipo in vsemi Ljubljančani prepričan, da tega ne smemo in ne bomo dopustili. Ko se nam zapirajo ena vrata, bomo s skupnimi močmi in prizadevanji odprli druga in poskrbeli, da bomo na naše lepo mesto lahko vsi skupaj resnično ponosni. Tudi v tej želji je pogumno pripravljena vizija Ljubljane – Ljubljana 2025, ki dokazuje našo ambicioznost.

Želimo si živahne in privlačne prestolnice, ki bo živela in dihala z nami, želimo si čiste, urejene in varne Ljubljane, v kateri bomo z veseljem živeli.
Ljubljane ne damo in prav njena zgodovina in dosežki pred 62 leti ter dejanja pred 16 leti nas polnijo z voljo in optimizmom, da nam bo uspelo.

Ob največjem prazniku našega mesta vsem Ljubljančankam in Ljubljančanom iskreno čestitam in vas vljudno vabim, da se nam v prizadevanjih za lepšo in boljšo Ljubljano pridružite. Upam, da se ob koncu tedna srečamo na Poti ob žici in tako dokažemo, da smo z ramo ob rami močnejši in odločnejši.

Hvala vsem, ki so se žrtvovali za osvoboditev Ljubljane, ki je bila naš prvi korak k neodvisni prestolnici samostojne in evropske Slovenije.
Hvala vsem, ki so spoštovali besede borca Ivana Roba: »Kdor je žrtvoval življenje za svobodo, je živel dovolj.«

Spoštovane Ljubljančanke in Ljubljančani, bodimo ponosni na naše lepo, svobodno, neodvisno, evropsko, strpno in solidarno mesto.

Srečno, draga Ljubljana!