sreda, 9. 3. 2016

Slovesna otvoritev Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016

V četrtek, 10. marca 2016, v našem zelenem mestu pripravljamo celodnevno dogajanje, ki bo vrhunec doseglo z večerno otvoritveno slovesnostjo Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016 v Centru Stožice.

V Ljubljani, Zeleni prestolnici Evrope 2016, smo po mnenju Evropske komisije naredili največ sprememb v kakovosti življenja v najkrajšem času. Že leta 2007 smo z oblikovanjem Vizije Ljubljana 2025 stopili na pot trajnostnega razvoja mesta, v okviru katerega sledimo zastavljenim ciljem – zagotoviti kakovostno življenje vsem našim meščankam in meščanom v zelenem, čistem, varnem, solidarnem in urejenem mestu. Naziv ima za Ljubljano velik pomen, saj nas uvršča na evropski in svetovni zemljevid trajnostnih mest, hkrati pa smo edina zelena prestolnica v osrednji in jugovzhodni Evropi.


Napoved dogajanja v četrtek, 10. marca 2016:
-    Ob 11. uri bo v Stanovski dvorani na Ljubljanskem gradu zajtrk »Odgovorni danes - solidarni s prihodnjimi generacijami.«, na katerem bodo sodelovali Đorđe Balašević, Tomo Križnar, Janez Škrabec, Emil Tedeschi in dr. Aleksander Zadel.
-    Ob 13. uri bo v dvorani Palacij na Ljubljanskem gradu okrogla miza županov »Mesta prihodnosti. Kako biti rešitev in ne problem.« Poleg župana Zorana Jankovića bodo sodelovali še župani Beograda, Budimpešte, Istanbula in Sofije ter evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc.
-    Zvečer - ob 20.00 uri - bo v Centru Stožice sledila še slovesna otvoritev Ljubljane, Zelene prestolnice Evrope 2016. Slavnostni govorniki bodo predsednik vlade Republike Slovenije dr. Miro Cerar, evropski komisar za okolje, pomorske zadeve in ribištvo Karmenu Vella, evropska komisarka za mobilnost in promet Violeta Bulc ter župan Zoran Janković.
 Otvoritveno slovesnost bo v živo prenašala Televizija Slovenija na svojem drugem programu.

V Centru Stožice se bo ob tej priložnosti predstavila Odprta kuhna, ki bo s tem vstopila v svojo četrto sezono - od 25. marca do novembra bo na Pogačarjevem trgu ob lepem vremenu iz Odprte kuhne znova dišalo vsak petek. V Stožicah se bo predstavilo 13
ljubljanskih restavracij in 3 ponudniki vin. Rdeča nit pogostitve po otvoritveni slovesnosti bodo slovenske jedi, ki bodo pripravljene iz lokalnih in ekoloških sestavin.

Priznana modna oblikovalka Nina Šušnjara pa je za Ljubljano, Zeleno prestolnico Evrope 2016, oblikovala nakupovalno Torbo.Zate. V okviru blagovne znamko SUSNYARA je nastala unikatna modna nakupovalna torba, izdelana iz trajnostnih in recikliranih materialov, ki je alternativa vrečkam za enkratno uporabo.
Ljubljana je prva evropska prestolnica na poti do družbe brez odpadkov (»zero waste«). S tem postajamo družba odgovornih potrošnikov, ki varuje dragocene vire in preprečuje nastajanje odpadkov, jih ponovno uporablja, reciklira in preoblikuje.