četrtek, 25. 10. 2018

Kje v Ljubljani smo lahko športno aktivni?

V Ljubljani spodbujamo pestro in kakovostno gibalno športno ponudbo v urbanem okolju, v naravi in v športnih objektih v lasti Mestne občine Ljubljana oziroma objektih, zgrajenih v javno-zasebnem partnerstvu.

Meščanke in meščane vseskozi spodbujamo k redni športni vadbi in veseli smo, da delež športno aktivnih prebivalcev v Ljubljani, ki se vsaj enkrat na teden športno rekreirajo, presega 67 odstotkov, kar pomeni, da smo tako nad slovenskim kot tudi evropskim povprečjem.

Ljubljana je šport

Tik pred največjim športnim praznikom na ljubljanskih ulicah slišimo vprašanje "A ti greš na maraton?". Ceste, po katerih bo ta potekal, so že označene s tablami, ki obveščajo o zaporah, ki nas ta vikend čakajo. Tekače, ki se pripravljajo na tek v sklopu največjega ljubljanskega športnega praznika lahko vidimo vsepovsod. V Mestni občini Ljubljana smo tekaški praznik že skoraj posvojili in komaj čakamo, da se začne.

Javni zavod Šport Ljubljana

Športne objekte v Mestni občini Ljubljana upravljajo Javni zavod Šport Ljubljana in osnovne šole, ki s svojim delovanjem pomembno prispevajo k uresničevanju strategije športa v MOL in zagotavljajo pogoje za izvedbo letnega programa športa več kot 200 športnim društvom, v obsegu več kot 240.000 ur.

1,2,3 ... šport zdaj!

Za tiste, ki teka ne marajo, pa smo pripravili nekaj namigov, kje v naravi in v športnih objektih v lasti Mestne občine Ljubljana oziroma objektih, zgrajenih v javno-zasebnem partnerstvu, so lahko športno aktivni

---

Gimnastični center Ljubljana

Desetletje po zlatu Mitje Petkovška in Aljaža Pegana na svetovnem prvenstvu v Melbournu so slovenski telovadci dočakali dolga leta obljubljeni gimnastični center. Sodobni olimpijski in nacionalni Gimnastični center Ljubljana omogoča razvoj gimnastičnih športnih panog in zagotavlja vrhunske pogoje za treninge in možnost organiziranja tekmovanj na najvišji mednarodni in nacionalni ravni

V štirih etažah so na voljo velika gimnastična dvorana, telovadnica za vodene vadbe, športni dvorani, opremljeni v moderen fitnes, prostor za vodene vadbe, tribune, gostinski lokal in garderobe. Športnikom omogočamo tudi nastanitev med njihovimi pripravami na tekmovanja. Obiskovalcem nastanitvenega dela so na voljo še manjša kuhinja z jedilnico, večnamenska sejna soba ter finska savna. Projekt je sofinanciran s sredstvi EU in Fundacije za šport.

21 1

Dvorana za športe na mivki v Športnem parku Ludus

Odbojka na mivki v zadnjih letih pridobiva na priljubljenosti, a jo je bilo mogoče do postavitve prve dvorane v Sloveniji z ogrevano mivko igrati le v poletnih mesecih. Danes so obiskovalcem, rekreativcem in profesionalnim športnikom na voljo prenovljena zunanja igrišča za odbojko na mivki, igrišče za mali nogomet, igrišče za tenis in piknik prostor. Urejena so tudi parkirišča, park z igrali za otroke in pešpot, ki poteka skozi park. Projekt smo izvedli v javno-zasebnem partnerstvu z družbo Ludus. 

Ludus 3

Športni center Baza

V športnem centru v Štepanjskem naselju smo zagotovili prostor za rekreacijo, sprostitev in zabavo. V njem lahko v sožitju trenirajo rekreativci, mladi športni upi in profesionalni športniki. V sodobni športni dvorani je klubom, skupinam in podjetjem na voljo vsa potrebna infrastruktura za nogomet, odbojko, košarko, aerobiko, ples in skupinske vadbe. Projekt smo izvedli v javnem-zasebnem partnerstvu z družbo Trigemini. 

Bazen na kopališču Kolezija je ogrevan

Bazen na Koleziji je ogrevan, zato lahko v njem plavamo od maja do novembra. Po koncu sezone se lahko meščani ali obiskovalci pogrejejo v savni, ki je na voljo skozi vso leto. V dveh letih je tako kopališče obiskalo že več kot 120.000 obiskovalcev.

Mestno kopališče Kolezija je zgrajeno na mestu nekdanjega kopališča, ki sega v 19. stoletje. Kot najstarejše ljubljansko kopališče ima Kolezija za sabo dolgo in zanimivo preteklost. Marsikateri Ljubljančan se je prav tam naučil plavati. Po 14 letih smo leta 2015 ponovno odprli nekoč priljubljeno kopališče Kolezija, ki smo ga temeljito obnovili. Kompleks zunanjih bazenov vključuje olimpijski in otroški bazen, čofotalnik, masažni bazen in obbazensko ploščad z lesenimi ležalnimi tribunami. Kopališki kompleks dopolnjuje ponudba športnorekreacijskih površin, kot so mize za namizni tenis, košarkarsko igrišče ter igrišče za odbojko na mivki. V sklopu kopališča smo uredili tudi notranja in zunanja parkirna mesta ter parkirna mesta za motorje in kolesa. Ob prenovi kopališča smo preuredili tudi Gunduličevo ulico. Kopališče je dostopno tudi gibalno oviranim. 

20 PREJ
PREJ

2 Final mm
DANES

Centralno kopališče Tivoli

Z namenom, da bi vam lahko v novi sezoni ponudili storitve na vrhunskem nivoju, so v našem Javnem zavodu Šport Ljubljana za vas od 6. marca 2018 do 16. septembra 2018 obnovili bazen (v sklopu energetske prenove objektov v lasti Mestne občine Ljubljana) Pripravili smo kar nekaj izboljšav in posodobitev. Veselimo se, da se nam boste ponovno pridružili. Plavalne navdušence vabimo, da  se nam pridružite v novi sezoni, ki se je pričela 17.9.2018.

Sezonske vstopnice, ki so bile zamrznjene za čas sanacije (od 21.05. do vključno 26.06.2018) lahko izkoristite v novi sezoni. Vstopnice so se avtomatsko odmrznile z otvoritvijo nove sezone in bodo veljale do vključno 21.10.2018. S podaljšanjem sezonske vstopnice za sezono 2018/19 bo odobren novembrski 10% popust že v mesecu oktobru.

Otoki športa

Zelo dobro obiskani so otoki športa v četrtnih skupnostih, kjer so uporabnikom na voljo zunanje fitnes naprave, trim otoki, trim steze ter naprave za ulično vadbo. Zasnovali smo tudi takšnega s trdo podlago, ki je še posebej namenjen invalidom (Ulična vadba v Tivoliju). Z vzpostavitvijo otokov športa, kjer izvajamo tudi brezplačno organizirano vadbo, smo vsem generacijam, od otrok do starejših, obogatili možnosti aktivnega preživljanja prostega časa v naravi.  Na lokacijah v skupni površini 36.000 m2 smo od leta 2007 do konca leta 2017 vzpostavili več kot 50 otokov športa, ki jih prej v Ljubljani ni bilo.

KoloPark Šiška, Bežigrad in Nove Fužine

Z ureditvijo KoloParka v Šiški smo nekoč degradirano območje ob Celovški cesti spremenili v rekreacijsko površino. V sklopu parka smo uredili samopopravljalnico koles, na kateri je mogoče napolniti zračnice, s priloženimi ključi zamenjati pnevmatiko in s preostalimi kosi orodja opraviti manjši servis na svojem kolesu in s tem povečati tako mobilnost kot tudi varnost v prometu. 

Ob križišču Linhartove in Topniške ceste smo v okviru evropskega tedna mobilnosti 2017 uredili nov kolesarski poligon KoloPark Bežigrad. Tako kot KoloPark Šiška je tudi ta namenjen brezplačni igri in urjenju spretnostnih veščin z vsemi vrstami voznih pripomočkov, od koles, skirojev, rolk, rolerjev in kotalk do poganjalčkov. 

V letošnjem letu smo uredili največji kolesarski poligon v Fužinah. Veselimo se že naslednjega, ki bo na Rudniku.

Foto 8 Kolopark Nove Fuzine Nik Rovan

Bike Park Ljubljana

V Mestni občini Ljubljana smo za ureditev degradiranega območja zapuščenega kamnoloma v Podutiku zagotovili zemljišča in dva lesena paviljona, ki sta bila v času projekta Zelena prestolnica Evrope 2016 informacijski točki za meščane in obiskovalce. Bike Park Ljubljana je namenjen vsem ljubiteljem gorskega kolesarjenja, začetnikom in izkušenim kolesarjem. Izvajalec projekta Bike Parka Ljubljana v Podutiku je Kolesarsko društvo RAJD.

Prenovljeno strelišče na Rudniku 

S prenovo je strelišče postalo atraktiven športni objekt z najsodobnejšo strelsko opremo. Na strelišču je 40 mest za strelce z zračnim orožjem, 48 mest za strelce z malokalibrskim orožjem, 14 mest za strelce z revolverjem in 3 mesta za strelce s puško na 100 metrov, uporabnikom so na voljo tudi pomične, akcijske in elektronske tarče. 

Mladinski golf center Stanežiče

V Ljubljani smo z odprtjem mladinskega golf centra mlajšim igralcem omogočili vadbo vedno bolj popularne igre. Mladinski golf center, na katerem sta dve vadbeni zelenici in 9 kratkih lukenj, je namenjen mladim igralcem golfa in šoli golfa za ljubljanske klube in društva. Ureditev centra smo financirali Mestna občina Ljubljana in Fundacija za šport RS, vrednost investicije pa je znašala skoraj 588 tisoč evrov.

---

Športna aplikacija #LJšport

Telesno dejavnost meščank in meščanov spodbujamo tudi z novo mobilno aplikacijo Ljubljana je šport (#LJšport), ki smo jo predstavili v okviru letošnjega Evropskega tedna športa. V njej so zbrani vsi rekreativni športni dogodki in aktivnosti, ki potekajo v Ljubljani, uporabniki pa lahko z njeno uporabo nadzirajo tudi lastno vadbo in spremljajo svoj napredek.

ljsport3

Već: Šport v Ljubljani