petek, 30. 10. 2020

Spoznajmo Ljubljano

Kako čim bolje spoznati naše mesto in okolico, katere so glavne znamenitosti, katero pohodno ali kolesarsko pot ubrati in kako vozijo mestni avtobusi - vse to je zdaj dostopno v več jezikih preko QR kod na izložbi TIC na Stritarjevi ulici.

Ljubljana je eno najbolj zelenih mest na svetu. Mreža pohodnih poti se začenja razpredati že v mestnem središču in postaja čedalje gosteje prepredena, ko se pomikamo v regijo Osrednje Slovenije. Prepredajo jo namreč številne urejene in označene planinske poti, ki jih dopolnjujejo učne in tematske, tudi takšne, ki bodo navdušile še zlasti družine z otroki. Skenirajte QR kodo in prenesite brošuro z izbranim svežnjem pohodnih poti, ki spadajo med najlepše in najbolj priljubljene v Ljubljani in njeni okolici. Če mesto raje spoznavate s kolesom, se podajte na eno od štirih tematskih kolesarskih poti (obvodno, gozdno, Plečnikovo pot in Pot spomina in tovarištva).

Sprehod po mestu

V Ljubljani pa je vredno nekaj več pozornosti posvetiti tudi arhitekturi in bogati zgodovinski zapuščini. Čeprav je trenutno vse zaprto, lahko stavbe, mostove, trge, parke in spomenike še vedno občudujemo. Vabimo vas na sprehod po mestu, ki ga odlikujejo (glede na izbrano smer) različni arhitekturni slogi. Če na Prešernovem trgu npr. zavijete proti Stari Ljubljani, vas bodo obkrožale stavbe iz časa baroka, če zavijete na Miklošičevo, boste obdani z zapuščino secesije, oba sloga pa se prepletata z deli Jožeta Plečnika. Na Krakovskem nasipu lahko pogledate čez planke in si na 22 panojih ogledate Plečnikovo zapuščino v Pragi. V Ljubljani pa nikar ne izpustite ostankov iz časa antične Emone.
V Tivoliju, največjem in najlepšem ljubljanskem parku, je poleg razstave na Jakopičevem sprehajališču na ogled tudi precej spomenikov - spomenika Edvardu Kocbeku in Borisu Pahorju pred ribnikom, nad igriščem Kalinov Pastirček, pod Tivolskim gradom Fernkornovi psi brez jezikov, pod Cekinovim pa kip Eleanor Roosevelt so samo nekateri izmed njih.
V času spomina na mrtve se lahko odpravite v spominski park Navje - slovenski panteon, kjer so na ogled nagrobniki pomembnih slovenskih kulturnikov.
V pomoč pri orientaciji si preko QR kode na vitrini TIC lahko prenesete zemljevid Ljubljane in pregled bistvenih značilnosti, ki so sicer podrobneje opisane na spletnem portalu.

Celo mesto deluje kot muzej na prostem z bogatim prepletom arheologije, zgodovine, zgodovine umetnosti, arhitekture,... Vabljeni k odkrivanju naše Ljubljane.

 

 

Preberite tudi: