četrtek, 7. 7. 2016

Spoznajte biotsko raznovrstnost Zelene prestolnice Evrope

V okviru julijskega programa Zelene prestolnice Evrope vas naslednje dni vabimo na delavnice v park Tivoli ter na voden ogled Botaničnega vrta Ljubljana.

Ptice v mestu in parku Tivoli 

V soboto, 9. julija, vas med 10. in 12. ter med 16. in 20. uro vabimo na Jakopičevo sprehajališče, kjer bodo potekale delavnice Ptice v mestu in parku Tivoli.
Na širšem območju Ljubljane je bilo v zadnjih 300 letih zabeleženih 268 vrst ptic, od katerih jih slaba polovica tudi gnezdi. Število ni skromno, saj zajema kar 66% vseh vrst v Sloveniji opazovanih vrst (407 vrst). Za primerjavo vzemimo bližnje Ljubljansko barje, kjer je bilo med letoma 1976 in 2002 opaženih 258 vrst ptic. Katere vrste in kje so razlogi za tako veliko pestrost ptic v mestu in parku Tivoli in še več, bodo obiskovalcem predstavili člani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Tanja Šumrada, Neža Kocjan in Manca Velkavrh. 

Vodeni ogled Botanočnega vrta ob njegovi obletnici delovanja 

V ponedeljek, 11. julija, vas med 17. in 19. uro vabimo na vodeni ogled Botaničnega vrta.
Botanični vrt Univerze v Ljubljani je najstarejša znanstveno izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem na slovenskem. Botanični vrt je član Botanic Gardens Conservation International in s svojo več kot dvesto let staro tradicijo skrbi za varovanje rastlinskih vrst in v svoji bogati rastlinski zbirki vrste predstavlja tako strokovni kot širši javnosti. 

Ko bedi po sončnem zahodu? 
Dogodek je zaradi slabe vremenske napovedi prestavljen na četrtek, 14. julija.

Vabljeni na nočni izlet po parku Tivoli. Potekal bo od 20.30 do 22. ure.
Vas zanima nočno življenje v parku Tivoli? Predstavniki kar treh društev vam bodo predstavili prebivalce parka, ki so aktivni ponoči. Obiskovalce bo po parku vodila predstavnica Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Neža Kocjan, predstavnika Slovenskega društva za proučevanje in varstvo netopirjev Simon Zidar in Jan Gojznikar ter Barbara Zakšek iz Društva za proučevanje in ohranjanje metuljev Slovenije.  

Žabica je rešena

V četrtek, 14. julija, vas vabimo v Čolnarno v Tivoliju, kjer ob 10. uri pripravljajo lutkovno predstavo in delavnico Žabica je rešena. Zgodba govori o žabici in njeni mlaki, ki jo človek zasuje s kamenjem in gradbenim materialom. Žabica in njeni prijatelji poskrbijo, da se mlako očisti in tako lahko v njej živijo naprej. Sporočilo zgodbice je spoznanje, da smo ljudje del narave in živimo v okolju, ki si ga delimo z živalmi in rastlinami. Poskrbeti moramo, da s svojim ravnanjem ne uničimo njihovega življenjskega prostora.
Po predstavi bodo predstavniki Zavoda RS za varstvo okolja, OE Ljubljana izvedli delavnico, na kateri bodo udeleženci iz papirja izdelali in pobarvali žabico in druge živali iz predstave.