torek, 12. 7. 2016

Spoznajte Čebeljo pot in urbano čebelarjenje

V okviru julijskega programa Zelene prestolnice Evrope vas v sredo, 13. julija, ob 17. uri vabimo na predavanje v Mestno hišo, na katerem boste spoznali Čebeljo pot ter se seznanili z urbanim čebelarjenjem in snovanjem urbanih čebelnjakov in stojišč za čebele.

Na predavanju bodo sodelovali Maruška Markovčič, Oddelek za varstvo okolja, ki bo predstavila Čebeljo pot, Gorazd Trušnovec, društvo Urbani čebelar, ki bo govoril o urbanem čebelarjenju ter prof. Miha Dešman, FA UL, ki bo predstavil snovanje urbanih čebelnjakov in stojišč za čebele.

Čebelja pot Ljubljana, ki je bila zasnovana lani, je eden od projektov, ki se izvajajo znotraj projekta Zelena prestolnica Evrope 2016. Gre za gibanje enako mislečih, ki z najrazličnejšimi aktivnostmi skrbijo za dobrobit čebelam v mestu. Trenutno združuje 29 partnerjev, ki so povezani s čebelami in čebelarjenjem, od izobraževalnih in kulturnih institucij, institucij povezanih z zdravjem, gospodarskih institucij in seveda čebelarjev. Znotraj Čebelje poti je nastal tudi »ljubljanski med«.

V zadnjem obdobju opažamo povečano željo po čebelarjenju v urbanem predelu. In ker ima urbani prostor svoje zakonitosti, so študenti Fakultete za arhitekturo pripravili predloge za urbana čebelja domovanja – čebelnjake in čebelja stojišča, ki črpajo iz tradicije in sledijo vsem potrebnim zakonitostim, ki jih narekuje čebelarjenje. Projekti so smelo zastavljeni, strokovni, prežemata jih mladostna svežina in razigranost, njihova realizacija pa bo velika obogatitev urbanega prostora.
Predlogi študentov so zdaj na ogled v Točki.Zate. Razstavo, ki si jo lahko ogledate do 17. julija, je omogočil BTC City v okviru projekta Misija: Zeleno.