petek, 23. 10. 2009

Sprejem generalne guvernerke Kanade Michaëlle Jean

V četrtek, 22. oktobra 2009, je župan Zoran Janković sprejel generalno guvernerko Kanade Nje. eksc. Michaëlle Jean, ki je bila z delegacijo na uradnem obisku v Republiki Sloveniji.

Ob tej priložnosti se je guvernerka vpisala v Zlato knjigo mesta Ljubljana, z županom pa sta si izmenjala simbolični daril. Sprejemu je sledil ogled starega mestnega jedra pod strokovnim vodstvom.

Michaëlle Jean se je rodila v Port au Princeu na Haitiju, skupaj z družino pa je pred diktatorskim režimom leta 1968 pobegnila v Kanado. Potem ko je magistrirala iz primerjalne književnosti na Univerzi v Montrealu, se je posvetila poučevanju italijanščine na Oddelku za literaturo in moderne jezike v okviru omenjene univerze. Tri štipendije so ji omogočile nadaljevanje izobraževanja na italijanskih univerzah v Perugii, Firencah in na katoliški univerzi v Milanu. Tekoče govori pet jezikov: francoščino, angleščino, italijanščino, španščino in kreolščino. Med študijem je gospa Jean osem let delala v zavetiščih za zlorabljene ženske v Quebecu, in si močno prizadevala za ustanovitev mreže zavetišč za nujne primere, tako v Quebecu kot v drugih delih Kanade. Svojo kariero je nadaljevala v novinarstvu in postala zelo cenjena novinarka; bila je “steber” informativnih programov na televiziji “Radio-Canada” in televiziji CBS Newsworld. Sodelovala je tudi v produkciji dokumentarnih filmov svojega moža, filmskega ustvarjalca Jean-Daniela Lafonda, med njimi v filmih A State of Blackness: Aimé Césaire’s Way (La manière nègre ou Aimé Césaire, chemin faisant), Tropic North (Tropique Nord), Haiti in All Our Dreams (Haïti dans tous nos rêves), in Last Call for Cuba (L’heure de Cuba), ki so vsi prejeli številne nagrade v Kanadi in drugod. Zakonca imata devetletno hčer Marie-Éden.

Gospa Jean je prejela številne nagrade in časti, med njimi nagrado “Mireille-Lanctôt” za svoje poročilo o nasilju v zakonu; nagrado “Anik” za najboljše poročanje v Kanadi in sicer za raziskavo o vlogi denarja v haitski družbi; ter nagrado kanadskega Amnesty International za področje novinarstva. Mednarodna skupščina frankofonije, ki združuje parlamente francosko govorečih držav (Assemblée internationale des parlementaires de langue française) jo je nagradila z redom Ordre des Chevaliers de la Pléiade; mesto Montreal jo je razglasilo za častno meščanko; ministrstvo za imigracijo in odnose s prebivalci Quebeca pa jo je nagradilo za posebne dosežke v komuniciranju.

Septembra 2005 je Michaëlle Jean zaprisegla kot 27. kanadska generalna guvernerka, od konfederacije leta 1867. Izvaja naloge voditeljice države. Kot generalna guvernerka si želi, da je njena pozicija mesto, kjer prevladuje dialog in kjer so glasovi državljanov uslišani.