torek, 25. 8. 2009

Sprejem meščanov mesta Leverkusna

V ponedeljek, 24. 8. 2009, je župan sprejel skupino meščanov nemškega mesta Leverkusna, ki ima s slovensko prestolnico že 30. let podpisan sporazum o sodelovanju.

45- članska leverkusenska skupina, ki potujejo po Sloveniji v organizaciji der Arbeiterwohlfahrt, je v Slovenijo prišla že 21. 8. 2009. Sprva so bili dva dni v Termah Laško, nato pa so obiskali Ljubljano. Pred srečanjem z ljubljanskim županom v Mestni hiši je gostom iz prijateljskega mesta Zavod za turizem Ljubljana organiziral vodeni ogled Ljubljane v nemškem jeziku. V naslednjih dneh si bodo ogledali tudi Bled in še nekaj drugih slovenskih krajev.

Leverkusen leži v neposredni bližini prestolnice nemške zvezne dežele Severno Porenje - Vestfalija Kölna in ima nekaj čez 160.000 prebivalcev. Posebej je poznan po Bayer AG Leverkusen. Mesto ima tudi zelo razvit sistem športa z znanimi evropskimi klubi.

V času od 9. - 14. septembra 2009 bo v Leverkusnu potekal EU seminar "Talilni lonec Porenje", ki se ga bodo udeležili tudi predstavnike Ljubljane, Mestnega muzeja in galerij Ljubljane ter Zgodovinskega arhiva Ljubljana. Program srečanja bo imel poudarek predvsem na zgodovini in predstavitvi varovanja kulturne dediščine Leverkusna in njegovih prijateljskih mest (Bracknell/VB, Villeneuve d'Ascq/F, Schwedt/N, Ratibor/P, Oulu/FIN in Ljubljana).

Mesti Ljubljana in Leverkusen sta leta 1979 podpisali sporazum o medsebojnem sodelovanju, tako da v nedeljo, 30. avgusta 2009 obeležujemo 30. obletnico mednarodnega prijateljstva. Sicer pa ima Ljubljana tudi z drugimi mesti v ZRN bogate stike; tako s prestolnico Berlinom v okviru Zveze prestolnic držav EU in še dvema prijateljskima mestoma: Chemnitz (protokol 17 10. 1966) in Wiesbaden (protokol 30. 3. 1977).