torek, 21. 9. 2004

Sprejem podpredsednika Mednarodnega komiteja Mauthausen gospoda Wolfganga Bandiona

Županja MOL Danica Simšič je včeraj, 20.9.2004, sprejela podpredsednika Mednarodnega komiteja Mauthausen, gospoda Wolfganga Bandiona.

Mednarodni komite Mauthausen je bil ustanovljen leta 1945 in ima svoje nacionalne odbore v različnih državah, iz katerih so bili taboriščniki. Med ustanovnimi člani so bili tudi Jugoslovani. Funkcije tega komiteja so organiziranje shodov bivših taboriščnikov, sponzoriranje različnih publikacij, organiziranje vsakoletnih obiskov Mauthausna, sodelovanje na proslavah (tako avstrijskih kot slovenskih), predvsem pa širjenje idej svobode, strpnosti in solidarnosti med narodi.

Namen obiska gospoda Bandiona v Sloveniji je predati častno medaljo s strani Mednarodnega komiteja Mathausen, gospodu Francetu Filipiču, ki je leta 2000 prejel tudi odlikovanje Častni znak svobode Republike Slovenije za življenjsko delo na področju zgodovinopisja. France Filipič je nedavno izdal knjigo Slovenci v Mauthausnu. V knjigi je zbranih nekaj 100 tisoč podatkov in je razdeljena na tri dele. Prvi del prikazuje taborišče in njegovo zgodovino od leta 1938 do 1945. V drugem delu so evidentirani vsi prihodi Slovencev, ilustrirani posamezni transporti in navedeni življenjepisi. Tretji del obsega mauthausenska doživetja v umetniški besedi.