ponedeljek, 11. 5. 2020

Sprostitveni ukrepi v ZD Ljubljana

Ob sproščanju ukrepov Vlade RS bodo tudi v Zdravstvenem domu Ljubljana postopoma pričeli povečevati obseg zdravstvenih storitev.

Predvidoma od naslednjega tedna, 18. maja 2020, naprej bo obravnava na primarnem nivoju tako v družinski medicini, pediatriji in zobozdravstvu za vse paciente, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal, potekala pri izbranih osebnih zdravnikih, vendar nekoliko drugače kot smo bili vajeni pred epidemijo.

Prilagojena organizacija dela

Organizacija zdravstvene oskrbe na primarnem nivoju se bo tudi v prihodnje morala prilagajati epidemiološki situaciji v luči zagotavljanja varnosti tako pacientov kot zdravstvenih delavcev, vsaj dokler ne dosežemo dobre prekuženosti ali precepljenosti prebivalstva. Zato je še naprej potrebna previdnost, uporaba zaščitne opreme in upoštevanje vseh ukrepov za preprečevanje okužbe s koronavirusom.

Na pregled se naročite

Pregled v ZD Ljubljana je možen samo na podlagi predhodnega naročanja in posveta z medicinskim osebjem (po telefonu ali e-pošti). Če ima oseba zdravstvene težave je nujno, da predhodno kontaktira ambulanto osebnega zdravnika po telefonu ali e-pošti. Zdravnik bo glede na zdravstvene težave tudi strokovno presodil o načinu obravnave, ki je potrebna. Obravnava se lahko izvede po e-pošti, po telefonu ali neposredno s kliničnim pregledom. Osebni zdravnik bo že po telefonu po potrebi odredil odvzem brisa na novi koronavirus ali pregled v COVID ambulanti.

Spremenjeni termini že naročenih pregledov

V vseh dejavnostih ZD Ljubljana so zaradi epidemiološke situacije potrebne prilagoditve v organizaciji dela, zato so termini že naročenih pacientov odpovedani. Že naročeni pacienti in tisti, pri katerih je bil pregled v zadnjih 2 mesecih odpovedan, bodo po telefonu ali pisno prejeli nov termin pregleda. Na pregled naj prihajajo zdrave osebe. V kolikor posameznik zboli, prosimo, da to sporoči in tako omogoči pregled drugim.
Dan pred pregledom bo pacient praviloma poklican s strani zdravstvenega osebja, ki s pomočjo vprašalnika preveri zdravstveno in epidemiološko stanje. Vprašalnik, ki je objavljen tudi na spletni strani ZD Ljubljana, lahko pacient izpolni tudi sam in ga prinese s sabo na naročen termin.
V zdravstveni dom naj pacienti pridejo največ 5 minut pred naročenim terminom. Na vhodu v zdravstveni dom si bodo razkužili roke in prejeli kirurško masko, ki jo morajo imeti nameščeno ves čas obravnave. V prostorih zdravstvenega doma morajo pacienti upoštevati osebno varnostno razdaljo vsaj 1.5 metra.

Obvestilo z natančnimi informacijami o delovanju posameznih dejavnosti v Zdravstvenem domu Ljubljana je objavljeno na strani spletni www.zd-lj.si, v oknu Pomembno obvestilo.

Preberite tudi: