petek, 19. 11. 2021

Srečanje mavričnih mest v Bergnu

V začetku novembra je v Bergnu na Norveškem potekalo redno letno srečanje mreže mavričnih mest. Dobre prakse Mestne občine Ljubljana širimo po Evropi.

Cilj mreže in s tem tudi rednih letnih srečanj je predvsem izmenjava informacij, dobrih praks in izkušenj na LGBT+ področju. V Ljubljani smo v letošnjem letu pripravili novo strategijo razvoja socialnega varstva, ki se dotika tudi področja LGBT+. Dobre prakse MOL se širijo tudi drugod po Evropi – tako so npr. v Reykjaviku vzpostavili certifikat, za katerega so dobili zamisel pri našem certifikatu LGBT prijazno.

Na srečanju so predstavili poročilo Agencije EU za temeljne pravice, ki kaže, da se je od leta 2012, ko je bila prvič izvedena anketa, povečal delež LGBT+ oseb, ki ne skriva svoje spolne usmerjenosti in identitete, vendar pa je po drugi strani stopnja strahu, nasilja in diskriminacije še vedno zelo visoka (v nekaterih državah se je celo drastično povišala). To se še posebej kaže v dogajanju na Poljskem in na Madžarskem, kjer sta se v zadnjih letih diskriminacija in nasilje nad LGBT+ osebami povečala.

V zadnjih letih se je povečala transfobija in nasilje nad transspolnimi osebami. Že nekaj let tako mnoge države po vsem svetu označujejo november kot mesec ozaveščanja o transspolnosti. Le z razumevanjem in s solidarnostjo do transspolnih oseb lahko diskriminacijo in nasilje presežemo. V novembru tako Zavod TransAkcija, katerega program sofinanciramo tudi na Mestni občini Ljubljana, organizira različne dogodke. Podrobnosti najdete na njihovi spletni strani.