ponedeljek, 16. 2. 2009

Srečanje Mestne občine Ljubljana in Vlade RS

Na delovnem pogovoru sta se danes, 16. februarja, v Mestni hiši sestala župan Zoran Janković z ožjimi sodelavci in predsednik Vlade RS Borut Pahor z delegacijo.

Udeleženci srečanja so govorili o ureditvi odnosa med prestolnico in državo, glavna tema pa je bilo vprašanje sredstev, ki so bila Mestni občini Ljubljana neupravičeno odvzeta s sprejetjem zakona o financiranju občin jeseni 2006. Tudi po besedah predsednika vlade je bilo prestolnici s tem odvzetih nesorazmerno veliko sredstev.

Kot je pojasnil predsednik vlade, je jedro problema v razumevanju odločbe ustavnega sodišča glede odvzema oziroma vračila teh sredstev. Zato so na današnji pogovorih sprejeli odločitev, da bosta vlada in Mestna občina Ljubljana oblikovali mešano komisijo, ki bo do 4. aprila 2009 natančno preučila zakonske podlage in pripravila primerno rešitev, ki bo, kot je dejal predsednik vlade, imela jasno pravno podlago in bo finančno vzdržna.

Župan Zoran Janković je izpostavil, da je bil tokratni obisk vlade v Mestni občini Ljubljana prvi v zadnjih dveh letih, ob tem pa poudaril, da ostaja optimist in verjame, da bo sedanja vlada Ljubljani popravila krivico; da bo Ljubljana v prihodnje s svojimi projekti obravnavana enakovredno ter da se udejani zakon o glavnem mestu.