torek, 13. 5. 2014

Sredina ekološka tržnica

Na Pogačarjevem trgu vsako soboto svoja vrata odpre ekološka tržnica, na kateri že 15 let ponujajo živila s slovenskih ekoloških kmetij. Ob jubileju uvajajo dodatni ekološki dan – sredo. Prvič že 14. maja 2014.

Ekološko, sveže in okusno, pa seveda pridelano čim bliže! To je že ves čas geslo ljubljanske ekološke tržnice, na kateri že petnajst let vsako soboto ponujajo živila s slovenskih ekoloških kmetij. 15. obletnico delovanja obeležujejo z uvedbo dodatnega tržnega dne ob sredah, z začetkom to sredo, 14. maja. Ta dan bo dvanajst ekoloških kmetij in malih predelovalcev kupce pozdravilo s svežo pomladno ponudbo in pokušino.

Inštitut za trajnostni razvoj (ITR), ki koordinira razvoj in delovanje ekološke tržnice, si je za dodaten tržni dan prizadeval že več let. Da je letos uspelo, so ITR in kmetom pomagale izkušnje s Trubarjevo zeleno tržnico (v organizaciji društva Prostorož lani in predlani). Anamarija Slabe, direktorica ITR, pravi: »Z ljubljansko ekotržnico smo začeli leta 1999 na dveh stojnicah na nabrežju Ljubljanice, naslednje leto jih je bilo že 10, leto kasneje pa smo se preselili na osrednjo ljubljansko tržnico na Pogačarjev trg. Ves čas je rasla tako ponudba, ki danes obsega že 30 stojnic, kot tudi krog kupcev, ki vse bolj cenijo ne le certificirano ekološko hrano, temveč še zlasti tisto, ki je ekološko pridelana v Sloveniji. Na ekotržnici kupimo res svežo zelenjavo in sadje, saj kmetje tisto, kar ponudijo, naberejo prejšnji dan. Poleg tega z nakupom podpiramo slovenske ekološke pridelovalce in s tem varujemo našo vodo, tla in naravo.«

Ob sredah bo na voljo večina ponudbe, kot je na ekotržnici ob sobotah. Delovni čas bo prilagojen odzivu kupcev in razpoložljivosti pridelkov. Uradno so sicer lahko prodajalci na tržnici od 8. do 18. ure (poleti), ker pa ponujajo le tisto, kar zraste na njihovih njivah, zaloge pač niso neomejene.

Vabljeni torej na Pogačarjev trg po ekološko hrano: svežo sezonsko zelenjavo, dober in raznovrsten kruh ter moke in kaše, okusno in zdravo pecivo; pa tudi po sadje in sokove, živila iz konoplje, testenine, in še kaj se bo našlo.