sreda, 27. 1. 2021

Stanje na območju Roga je tempirana ekološka bomba, odkritja kažejo na sume različnih kriminalnih dejavnosti

Na Mestni občini Ljubljana smo pred tednom dni prevzeli v posest območje nekdanje Tovarne Rog. Nemudoma smo pričeli s sanacijo območja, prevozom lastnine nekdanjih uporabnikov na prevzemno mesto na Povšetovi ulici ter rušitvijo nevarnih in dotrajanih objektov ob glavni tovarniški stavbi, ki je kulturni spomenik in bo v celoti obnovljena.

Pri tem pa smo naleteli na naslednje stanje v Rogu:

  • doslej je VOKA-Snaga odpeljala preko 42,9 ton smeti, ocenjujemo, da jih je v Rogu še najmanj trikrat toliko;
  • v Rogu je bilo doslej najdenih preko 300 koles, 61 koles in 30 okvirjev za kolesa je bilo že pripeljanih v Zbirni center na Povšetovo, pri čemer je veliko koles novejših. Policija je obveščena in preverja bazo ukradenih koles, doslej so se javili le lastniki štirih koles;
  • v Rogu je bila najdena večja količina novih, še zapakiranih gospodinjskih aparatov, o čemer je bila policija tudi že obveščena;
  • najdena je bila večja količina rabljenih in novih narkomanskih igel in večja količina prepovedanih substanc, o čemer je bila obveščena policija.

foto

foto

foto

Večji del prostorov v Rogu je bil dobesedno zatrpan s smetmi, kar poleg nevarnih kemikalij v galvani, ki je ostanek nekdanje tovarne usnja, ter azbesta na strehah prizidkov predstavlja tempirano ekološko bombo v Ljubljani. Mestna občina Ljubljana bo naredila vse, da se območje ekološko v najkrajšem možnem času sanira in da se v nekaj mesecih prične investicija v Center Rog.

foto

foto

foto

foto

foto

foto

foto

 

Preberite tudi: