petek, 23. 11. 2018

Stavba na Trgu MDB 7 z novo poslikavo

Vizualni umetnik Leon Zuodar je končal stensko poslikavo na fasadi stavbe na Trgu mladinskih delovnih brigad 7.

Umetnik je poslikavo imenoval Endangered Species (Ogrožene vrste), za poslikavo pa je bil izbran na mednarodnem javnem povabilu “Na mestu”, ki smo ga pripravili s sodelovanju s Kinom Šiška.

Na javno povabilo se je odzvalo 26 slovenskih in tujih prijaviteljev, strokovna žirija v sestavi prof. Janez Koželj, Piera Ravnikar in Lara Plavčak pa je na podlagi kriterijev (idejna zasnova predlaganega projekta, dodelanost likovne govorice predlaganega projekta, dosedanje izkušnje prijavitelja na področju stenskih poslikav, obstojnost poslikave, umeščenost predlagane poslikave v mestni kontekst in okolico same stavbe namenjene poslikavi) v ožji krog izbrala tri projekte.

V ožjem izboru so bili projekt Take Me Away Leonidasa Giannakopoulosa, Grafika avtorja Lo Milo, komisija pa je kot zmagovalni projekt izbrala projekt Endangered Species slikarja in vizualnega umetnika Leona Zuodarja.
Utemeljitev žirije: »Avtor je v prijavi izkazal konkretne in raznovrstne izkušnje na področju stenskih poslikav in podobnih umetniških projektov. Avtor je prav tako upošteval danosti konteksta same lokacije in umeščenosti podobe na fasado stavbe. Spodbuja razmislek o spremenjenih načinih potovanja in našega vsakdana, ki ga prinaša tehnološki napredek, tako o pridobitvah kot izgubah.«

O avtorju

Leon Zuodar (1977) je leta 2004 zaključil študij slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani. Leta 2005 je skupaj z Mihom Pernetom ustanovil slikarsko skupino Beli sladoled in istoimensko zinovsko založbo, ki se navdušuje nad drugačno, marginalno in eksperimentalno risbo. Do danes sta izdala 27 publikacij, po večini zinov in nekaj risarskih knjižnih kompilacij ter zinovskih kataložnih pregledov razstav. Za svoje delo sta leta 2011 prejela nagrado OHO. Samostojno se Zuodar ukvarja z risbo, grafiko in slikarstvom, je soorganizator razstavnega programa in vodja grafičnega ateljeja, od leta 2016 pa vodi zinovsko čitalnico Zinko Tiček v sklopu galerije Hiša kulture v Pivki.